Boğaz'dan Varyag olarak geçen Liaoning tatbikatta!

2001'de İstanbul'dan geçen Varyag, Çin'de 'Liaoning' ismiyle askeri gemiye dönüştürüldükten sonra bu amaçlı kullanımı devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapımına 1985 yılında Ukrayna'da başlanan Varyag isimli gemi 3 yıl sonra sulara indirilmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılması ile gemiyi 'hurda olduğunu iddia ederek' Çin satın aldı. Çin'in bu hamleyi uçak gemisi teknolojisini elde edebilmek amacıyla yaptığı Rus ve dünya basınınca vurgulanmıştı.

Geminin açık denizlere ulaşabilmek için İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmek istemesiyle ise Türkiye'de konuya dahil olmuştu. Türkiye ise geminin bir savaş gemisi olması nedeniyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni gerekçe göstererek Karadeniz'den Ege'ye geçiş için boğazların kullanılmasına izin vermemişti.

Çin'le ilişkilerin geliştirilebilmesi için geminin geçişine izin verilmesi gerektiğine ilişkin düşünceler, Çin'in verdiği 1 Milyar ABD Doları tutarında teminat mektubu, geminin askeri amaçlarla değil gösteri gemisi yapılacağı ve Türkiye'ye 'turist' gönderileceği sözleri gelince, hükümet tarafından 2001 yılında 'geminin tamamen boş olması şartıyla' geçişine izin verildi.

304,5 metre uzunluğunda ve 37 metre genişliğindeki o gemi 16 yılda modernize edildi ve 'Liaoning' ismini alarak savaş oyunlarına dahil oldu. Uçak gemisinin Güney Çin Denizi’nde, J-15 jetlerinin kalkış-iniş manevraları, havada yakıt ikmali ve düşman unsurları önlemeye yönelik tatbikat yaptığı açıklandı. Çinli yetkililer 2020 yılında tamamen yerli üretim ilk uçak gemisinin inşasında 'Liaoning'den ilham alındığını' ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler çin Boğaz Varyag