EMO: Yaz saati uygulaması elektrik tüketimini arttırdı

Elektrik Mühendis Odası, yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesi nedeniyle, elektrik tüketiminin arttığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kış saati uygulamasına geçilmemesinin, tasarruf yerine enerji tüketimini arttırdığını belirtti. EMO'nun açıklamasına göre, Kasım ayında elektrik tüketime 2015 yılının Kasım ayına göre yüzde 6.5 artış gösterdi.

Yazılı açıklama yapan EMO Yönetim Kurulu, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi nedeniyle, elektrik tüketiminin arttığını dikkat çekti. Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin verilerine göre, 2015 yılının Kasım ayında 21 milyar 292 milyon kilovat saat olan elektrik tüketimi, bu yılın Kasım ayında 22 milyar 683 milyon kilovat saate yükseldi.

kasim-ayi-elektrik-tablo TEİAŞ verilerine göre, Kasım ayı elektrik tüketimleri

'ARTIŞ EKONOMİ VE HAVA KOŞULLARI İLE AÇIKLANAMAZ'

Açıklamada, elektrik tüketimindeki artışın ekonomi ve hava koşulları ile açıklanamayacağı vurgulandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "2016 Yılı Kasım Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi" başlıklı çalışmasında Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Batman çevreleri dışında, sıcaklıkların mevsim normallerinde olduğu aktarıldı.

Kasım ayında kapanan şirket sayının, geçen yılına göre arttığını belirten EMO açıklamasında, "Gayrisafi Yurtiçi Hasıla bile geçen yılın 3. çeyreğine göre yüzde 1.8 küçüldü. Bu eğilimin yılın son çeyreğinde de sürmesi bekleniyor.Geçen yıl Kasım ayında tasfiye edilen ve kapanan şirket sayısı toplamı 3 bin 337 iken, bu yıl 4 bin 234 oldu. Dolayısıyla elektrik tüketiminde kasım ayında gerçekleşen artışın sanayi üretimi ile açıklanması da mümkün değildir" denildi.

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi kararında vazgeçilmesini istenen açıklamada, "Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMO'nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2:30'dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)