Dünya basını suikasta ne dedi?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u hedef alan suikast sonrası dünyanın gözü Türkiye'de. Peki yabancı gazeteler suikastı nasıl gördü, ne yorum yaptı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Ankara'da suikastla öldürülmesi dünya basınında çok geniş yer buldu. Tüm yabancı gazeteler suikastı manşetten duyururken, yorumlarda 'Rusya-Türkiye ilişkileri bozulmaz ama Moskova Ankara'ya baskı yapabilir' tespiti çıktı. Önde gelen gazetelerin yorumları şöyle:

HALEP ANLAŞMASINI TEHLİKEYE ATIYOR

THE GUARDIAN: Karlov, Rusya'yla Türkiye arasında yapılan ve Halep'in doğusundaki tahliye operasyonunun önünü açan görüşmelerin bir parçasıydı. Aynı zamanda, Türkiye hükümetinin nisan ayında Moskova'yla yakınlaşmasının merkezi kanallarından biriydi. Suikast, kuşatma altındaki doğu Halep'te sivillerin devam eden tahliyesinin arkasındaki anlaşmayı tehlikeye atıyor...

Son günlerde, Rusya'nın Suriye'deki dahline karşı İstanbul'da protesto gösterileri düzenleniyordu. Kentin meşhur İstiklal Caddesi'ndeki Rusya konsolosluğunun da önünde düzenli olarak yapılan eylemlere ciddi miktarda İslamcı da katılıyordu.


PUTİN ERDOĞAN'A BASKI YAPABİLİR

THE INDEPENDENT: Cinayetin, iki ülke arasında son dönemde güçlenen ilişkileri tehlikeye atması muhtemel değil. Fakat Putin, Türkiye'deki İslamcı gruplara karşı daha fazla adım atması ve Suriye'de desteklediği sertlik yanlısı Sünni isyancıların bazılarıyla ilişkisini kesmesi için Erdoğan'a baskı yapabilir.


UTANÇ VERİCİ GÜVENLİK AÇIĞI

NEW YORK TIMES:  Türkiye'nin başkentinde utanç verici bir güvenlik açığı anlamına gelen suikast, Türkiye ve Rusya'yı şu an altıncı yılında olan Suriye ihtilafıyla doğrudan bağlantılı bir krizle karşı karşıya bıraktı. Suikastın, son dönemde yeniden iyileşen ikili ilişkiler üzerindeki uzun vadeli etkisi hakkında bir şey söylemek için erken. Fakat bazı yorumculara göre, suikastın ilişkilerde yeni bir kesintiye yol açması ihtimali düşük, aksine iki ülke teröre karşı ortak savaşta daha da yakınlaşabilir.


ERDOĞAN RUSYA'YA TAVİZ VERMEK ZORUNDA KALABİLİR

WASHINGTON POST: Erdoğan zorlu bir jeopolitik açmazla karşı karşıya. Birçok hükümet başarısız darbe girişimi sonrası Erdoğan'ın muhaliflerini tasfiyesini kınarken, Türkiye'nin Batı'yla ilişkileri çok kötü durumda. Erdoğan, büyükelçinin katledilmesi sonrası Rusya'ya taviz vermek zorunda kalacaktır.


YENİ BİR İZ

NBC: Pazartesi günü düzenlenen suikast, düşmanlıkları yüzyıllarca geriye giden ve geçen sene Suriye'deki kanlı savaşta rekabeti bırakığ sözde müttefikler haline gelen Rusya'yle Türkiye'nin karmaşık ilişkilerinde yeni bir iz bırakacaktır.


DARBE VURABİLİR

DER SPIEGEL: Suikast, yaz aylarından itibaren düzelmeye başlayan Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilere darbe vurabilir.


UZUN VADELİ HEDEFİ OLABİLİR

LANDESZEITUNG: Rusya ile Türkiye arasında zar zor düzeltilmeye çalışılan ikili ilişkileri, Rus büyükelçinin öldürülmesi ile zorlu bir sınav bekliyor. Olayın zamanlaması, tam da saldırganın bunu amaçladığına işaret ediyor. Zira Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bugün Türk ve İranlı meslektaşları ile Suriye'deki durumu ele almak üzere bir araya gelecek. Bunun dışında saldırının daha uzun vadeli bir hedefi de olabilir; jeopolitik durumun istikrarsızlaştırılması. Tarihte bu tarz suikastlarin savaşlara yol açtığının örnekleri yok değil. Türkiye bir NATO üyesi. Ve Rusya kendini Batı bloğu tarafından giderek daha köşeye sıkıştırılmış hissediyor. Olayın içindeki tüm ülkelerin hükümet başkanları bir an önce gerilimi azaltmaya çalışmalı.


ERDOĞAN'IN DÜŞMANI ÇOK

MARKISCHE ODERSEITUNG: Bu olay, Türkiye'de güvenlik durumunun giderek kontrol dışına çıktığını gösteriyor. Terör saldırıları ülkeyi giderek daha hızlı bir şekilde istikrarsızlaştırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çevresindekiler her defasında intikam ve karşılık verme sözleri etseler de bir büyükelçiyi bile koruyabilecek durumda değiller. Türkiye cumhurbaşkanının düşmanı çok; Kürtler, uzun süre desteklediği radikal İslamcılar ve nihayet Rusya'nın desteği olmasa alınamayacak olan Halep'teki, kendilerini Erdoğan tarafından kandırılmış hissedebilecek muhalifler. Erdoğan'ın ülkesini bölgede lider güç ve kendini hiçbir kısıtlamaya tabi olmayan hükümdar olarak kabul ettirme oyunu bozulmaya başlamış gibi görünüyor. (Dış Haberler / Alman basınının yorumları, Deutsche Welle Türkçe'den alınmıştır.)