Barolar Birliği'ne avukat Tugay Bek tepkisi

Avukat Tugay Bek'in gözaltına alınması ve darp edilmesine ilişkin tepkiler sürüyor. Adana Barosu başkanı Veli Küçük, ''Türkiye Barolar Birliği meslektaşımıza yapılan işkenceye tepki göstermelidir'' çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, pazartesi gününden bu yana gözaltında. Ters kelepçe takılmak istenmesine karşı çıktığı için darp edilen Tugay Bek için Türkiye Barolar Birliği (TBB) sessizliğini koruyor. Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, meslektaşı Bek'in ters kelepçeyi kabul etmediği için darp edilmesinin hukuksuzluk olduğunu söyleyerek, Türkiye Barolar Birliği'nin bu konuda herhangi bir açıklama yapmamasına da tepki gösterdi.

'GÖZALTINA ALINMANIN DIŞINDA BİR OLAY'

5 gün önce gözaltına alınan ve doktor kontrolünün ardından ters kelepçelenmeye tepki gösterdiği için darp edilen avukat Tugay Bek, Ankara katliamı davası, Pozantı davası mağdurları gibi birçok davanın avukatlığını yapıyordu.

Darp olayına ilişkin görüntüyü istedikleri ve yasal sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Küçük, "Darp anına ilişkin görüntüleri de istedik. Bu görüntülerin savcılığa gelmesine bekliyoruz. Bu olay gözaltına alınmanın dışında farklı bir olay. Diğer barolarda yakın zamanda böyle bir olaya rastlanmadı. Türkiye Barolar Birliği'nin bununla ilgili bir açıklamasını da göremedik. Özellikle TBB'den ve tüm barolardan bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.

'AİHM KARARLARINA BAKTIĞIMIZDA BU BİR İŞKENCE'

tugaybek8 Avukat Tugay Bek, gözaltında polisler tarafından darp edildi.

Avukat Bek'in ilk gün emniyete kelepçesiz olarak götürüldüğünü söyleyen Küçük, bu durumun AİHM kararlarında 'işkence yasağı' olarak tanımlandığına vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu: "Tugay Bek, gözaltına alındığı ilk gün kelepçesiz halde emniyete götürüldü. Adli tıpa gidene kadar da kelepçe olmamıştı. Rapor alındıktan sonra ters kelepçe, kolluğun yapmış olduğu bir uygulama neticesinde darp olayı oluştu. Polis Vazife ve Selayetleri Kanunu Ceza Muhakeme Kanunu'nda (CMK) kelepçe ile ilgili net, doğrudan bir düzenleme yok, fakat burada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de kararları var. Halin gerekliliğine göre belirlenir. Güvenlik sorunu ve güvenlik sıkıntısı yoksa kelepçe takılması noktasında zorunluluk da yoktur. Hele hele ters kelepçe eğer şüpheli sıkıntı yaratmıyor ve güvenlik problemi yoksa AİHM bu durumda ters kelepçeyi işkence olarak kabul ediyor. Bu olayda da herhangi bir güvenlik problemi, şüphelilerden kaynaklı bir sıkıntı da bulunmuyor.”

TÜM BAROLARA ÇAĞRI

Böyle bir uygulamanın keyfi olduğunu ifade eden Küçük, avukatlara yönelik hukuksuz uygulamalara karşı başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere tüm baroların tepki göstermesi gerektiğini söyledi ve şu çağrıda bulundu: “Tugay, hukukçu olduğu için haklarını biliyor. Ters kelepçeyi bu yüzden kabul etmedi. Bunun sonucunda da kolluk güçleri orantısız güç kullandı. AİHM kararlarına baktığımızda bu durum bir işkence suçudur. Tugay, toplumsal ve sosyal davalarda aktif olan, insan hakları konusunda hassasiyeti olan bir avukat. Hem de bu davaları gönüllü olarak takip eden bir hukukçu. Bununla birlikte Tugay, Adana Barosu'nun Cezaevi Komisyonu'nun başkanlık görevini de yürütüyor. Bu yönüyle kollukta bir ön yargının oluştuğunu düşünüyorum. Böyle bir olay 15 Temmuz sürecinden sonra da başlamadı. Türkiye Barolar Birliği bu konuda, özellikle de Tugay'a yapılan hukuksuzluğa karşı bir tepki göstermelidir. Biz Adana Barosu olarak meslektaşımıza yapılan bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız."