Binlerce kayıp çocuk için 'Alo Kayıp Çocuk hattı' kampanyası

Çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri, bugün itibariyle sosyal medya üzerinden ‘Kayıp Çocuk Yardım ve Destek Hattı’ kurulması için bir imza kampanyası başlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çocuk hakları alanında çalışan 78 sivil toplum örgütü bugün itibariyle change.org ve sosyal medya üzerinden kayıp çocuklar için yardım ve destek telefon hattının kurulması talebiyle bir imza kampanyası başlatacak.

STK’lerin örnek gösterdiği ve AB ülkelerinde bulunan "116000 kayıp çocuk hattı", 27 AB ülkesiyle Arnavutluk ve Sırbistan’da aktif olarak kullanılıyor. Araştırmalar, bir çocuğun kaybolduğu ilk saatlerin hayati önem taşıdığını gösteriyor. Bu nedenle STK’ler, uzmanların çalışacağı bu telefon hattının ne denli önemli bir işlevi olacağına işaret ediyor. Kampanya boyunca toplanan imzaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.

GEÇEN YIL 17 BİN 706 ÇOCUK KAYBOLUP BULUNDU

2015 yılının resmi verilerine göre, yaşları 11 ile 17 arasında olan ve kaybolup bulunan çocuk sayısı 17 bin 706. 15-17 yaş aralığındaysa kayıp kız çocuk sayısı erkek çocuklardan fazla. Yine yaşları 11 ile 17 arasındaki 3 bin 10 çocuk evlerinden, bin 216 çocuk da bakım kurumlarından kaçtı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son 5 yıllık istatistiklerine göre her yıl 1000 ila 2000 arasında çocuk kayboluyor.

ÇOCUKLAR NASIL KAYBOLUYOR?

Çocuk haklarında çalışan STK’lere göre, bir çocuğun kaybolması, sadece yabancılar tarafından kaçırılması veya alıkonulması anlamına gelmiyor. Çocuklar yaygın biçimde şu şekilde kayboluyorlar:

- Şiddet, istismar, zorla/erken evlilik, yoksulluk ve bununla bağlantılı olarak çalışmak için sokağa çıkmak vb. durumlar nedeniyle evden/bakımevinden kaçıyorlar.

- Ebeveynlerden biri tarafından kaçırılıyorlar.

- Yasadışı faaliyetlerde kullanılmak üzere kaçırılıyorlar.

- Refakatsiz veya ebeveyninden ayrı olması sebebiyle kaybolabiliyor veya kaçırılıyorlar.

- Zihinsel engelli olması gibi nedenlerle kaybolabiliyorlar. (DUVAR)