Cizre yasta: Düğün yapılmıyor

Cizreliler yaklaşık 3 yıldır düğün yapmıyor. Halk hâlâ çatışmalı sürecin travmasını atlatmaya çalışıyor. 20 yıldır düğünlerde müzik yapan Cizreli Ömer ve Hamdin Eğitmiş kardeşler 'Halk yasta' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde çatışmalı sürecin etkileri hâlâ devam ediyor. Son yıllarda yaşanan ölümlerden dolayı halkta 'hüzün' hâkim. İlçede ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve öncesinde yaşanan çatışmalardan dolayı insanlar gelecek kaygısı yaşıyor. Bu durumdan en çok Cizreli gençler etkileniyor. İlçede yaklaşık 2 yıldır mahalle düğünleri ya da herhangi bir şenlik yapılmıyor. 20 yıldır Cizre'de müzisyenlik yapan Eğitmiş kardeşler; ''Cizre'de hâlâ yas ve hüzün var. Gençler evlenmekten korkuyor'' diyor. Ağabey Hamdin, "Bu topraklara artık barış gelsin insanlar düğünlerde halay çeksin, biz de eski günlerde olduğu gibi düğünlere gidip şarkı söyleyelim" şeklinde konuşuyor.

'CİZRE'NİN DÜĞÜNLERİ DİLLERE DESTANDI'

Ömer Eğitmiş, grubun en genç üyesi. Düğünlere genelde dört kişi olarak gidiyorlar. Ömer, grubun solistliğini yapıyor. Orkestraya en büyük ağabeylerinin ismini vermişler. Ömer sadece Cizre'de değil aynı zamanda batı illerinde de birçok düğünde solistlik yapmış. Cizreliler neden düğün yapmıyor sorusuna Ömer şöyle cevap veriyor: "Halkın içi buruk. İnsanlar çocuklarını kaybetti. Nasıl düğün yapılır ki?" Eğitmiş kardeşler, sokağa çıkma yasaklarından önce de düğünlerin yapılmadığını söylüyor. Ömer, düğünlerde şarkı söylediği günleri çok özlediğini belirterek şöyle devam ediyor: "Cizre'nin düğünleri dillere destandı. Örneğin Cudi mahallesinde yapılan bir düğünde en az bin kişi halay çekerdi. Halayın başı ve sonu görünmezdi. İnsanlar bizi düğünlerine çağırmak için sıraya girerlerdi. Bir haftada beş düğüne giderdik. Şu an sokakta yürüyen insanlarda bir hüzün var. Artık ne düğün yapılıyor ne de şenlik. Üç yıldır Cizre'de tek bir düğüne bile çağrılmadık. Çünkü insanlar artık düğün yapmak istemiyor. Arada tek tük gençler evleniyor, onlar da sessiz sedasız bir şekilde düğün yapmadan evleniyor. Aslında bu bile insanların ne kadar hüzünlü olduğunu göstermeye yeterli."

(Fotoğraf: REUTERS/Sertaç Kayar) Şırnak'ın Cizre ilçesi, 2016. (Fotoğraf: REUTERS/Sertaç Kayar)

'GENÇ KALMADI...'

Düğünlerde klavye çaldığını söyleyen Hamdin de kardeşi Ömer'le aynı düşüncede. Hamdin'e göre ise düğünlerin yapılmamasının bir sebebi daha var: "Cizre halkı birbiriyle kenetlenmiş bir şekilde yaşıyor. Bir komşunun çocuğu ölmüşse bütün Cizrelilerin çocukları ölmüş gibi yas tutuluyor. Bu çok önemli bir şey. İnsanlar bu yüzden eğlenmek istemiyor, düğün yapmıyor..." Bu konuşmaların ardından Ömer araya girerek ağabeyine şunları söylüyor: "2012'de sokaklarda yürüdüğümüz zaman gençlerden geçilmezdi. Ama şimdi baktığımda sanki Cizre'de genç kalmamış..."

'BATI'YA DA GİDEMİYORUZ'

Eğitmiş kardeşler, Cizre'de düğünlerin yapılmamasının ardından batı illerine çağrıldıklarını söylüyor. Fakat geçtiğimiz aylarda Gaziantep'te bir sokak düğününe yapılan saldırıdan sonra artık batı illerinde de düğünlere gidemediklerini belirtiyor: “Az da olsa batı illerindeki düğünlere çağrılıyorduk. Gaziantep'teki olaydan sonra artık batı illerine de çağrılmıyoruz. Artık hiçbir iş yapamıyoruz. İnsan burada şu soruyu sorabilirler 'Sizin yapacağınız başka bir iş yok mu?' Buna cevap olarak da şunları söylemek istiyorum: Evet yapabileceğimiz başka işler var, fakat insan bir işi yaparken 'haz' almalı. İşte biz de bu işi severek yapıyoruz. Eğlenip eğlendirmek bizleri mutlu ediyor."

'KENDİMİZ SÖYLEYİP İNSANLARA KASET YAPIYORUZ'

Artık düğünlere gidemediklerini aktaran ağabey Eğitmiş, insanların kendilerinden düğün şarkılarını kasete aktarmalarını talep ettiğini, buradan elde ettikleri aylık 400, 500 TL ile geçindiklerini söylüyor. Eğitmiş kardeşler, "Evde oturmaktan sıkıldık. Gözümüz düğün arıyor" diyerek son olarak şunları söyledi: "Bizim istediğimiz tek şey artık insanların huzurlu yaşaması. Bu kötü günlerin bir an önce bitmesini istiyoruz. İnsanlar halay çeksin, kardeşçe yaşasın bundan daha güzel hiçbir şey olamaz."