İdris Baluken'e TCK'nin 301'inci maddesinden hapis cezası

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e yaptığı bir konuşma nedeniyle hapis ve para cezası verildi. Kararda Baluken'in konuşmasının TCK'nin 301'inci maddesine aykırı olduğu savunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'e yaptığı bir konuşmada, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301'inci maddesine muhalefet suçlamasıyla 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı para cezasına çevirdi.

Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde bulunan İdris Baluken'in, TCK'ni 301'inci maddesini ihlal ve Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada bugün karar açıklandı. Mardin 2'nci Asliye Mahkemesi'nde görülen davaya Baluken, SEBGİS aracılığıyla katıldı.

Baluken, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerle ilgili konuşmasında, "Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti devleti, TBMM, hükümet ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçlarını işlediği iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

Duruşmada, Baluken'in avukatlarının ses kayıtlarının dinlenmesi ve savunma için süre verilmesi talepleri reddedilirken, Sağlık Bakanlığı'nın davaya müdahil olma talebi ise kabul edildi.

Mahkeme, İdris Baluken'e, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na hakaretten 8 bin 500 lira para cezası, TCK 301'den ise 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, 6 ay hapis cezasını 3 bin 600 lira para cezasına çevirerek yargılamayı bitirdi.

'BAKANLIK MÜDAHİL DEĞİL SANIK OLMALIYDI'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Sağlık Bakanlığı'nın müdahillik talebinin kabul edilmesinin "hukuk garabeti" olarak değerlendirdi.

Olayda Sağlık Bakanlığı'nın zararı olmadığını belirten Beştaş, "Hatta Cizre'de bulunan insanlara gerekli müdahale edilmediği için Sağlık Bakanlığı sanık olmalıydı. Sayın Baluken Mecliste yaptığı 'Yaşam hakkı' ile ilgili aynı konuşmayı Mardin'de yaptı. Bu konuşması da Meclis konuşmaları gibi dokunulmazlık kapsamındadır. Ancak, avukatların bütün talepleri reddedildi. Kararı temyiz edeceğiz" dedi. (MARDİN/DHA)