Cumhuriyet Vakfı davası yarın: Çalışanlar uzlaşma istiyor

Yöneticileri tutuklanan Vakıf'ta yaşanan ihtilafta top mahkemede. Yeni hakim atanmadığı için duruşma ertelenebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhuriyet Vakfı'na usulsüz üye atanması iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması yarın (24 Kasım) Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek. Gazetenin eski yöneticileri Alev Coşkun, Şevket Tokuş ve Mustafa Pamukoğlu’nun iki buçuk yıl önce yapılan seçimin iptali için açtıkları davada, Cumhuriyet Vakfı ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü davalı olarak yargılanacak.

Davada, 18 Şubat 2014 tarihli Vakıf Yönetim Kurulu toplantısının iptali isteniyor. Söz konusu toplantıda, yönetim kurulu seçimleri yapılarak yeni yönetim oluşmuştu.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, 14 Ekim günü bir dilekçe paylaşarak gazetenin iki eski yöneticisini 'kayyım getirmeye çalışmakla' suçlamıştı.

Cumhuriyet Vakfı’nın mevcut yönetiminde Akın Atalay, Hikmet Çetinkaya, Nebil Özgentürk, Önder Çelik, Musa Kart yer alırken davacı tarafta ise Alev Coşkun, Mustafa Balbay, İbrahim Yıldız, İnan Kıraç ve Şükran Ketenci bulunuyor.

ÇALIŞANLAR UZLAŞMA İSTEMİŞTİ

70 Cumhuriyet çalışanı bir çağrı kaleme alarak eski ve yeni vakıf yöneticilerine 24 Kasım'a kadar uzlaşma çağrısında bulunmuştu:

“Cumhuriyet çalışanları olarak, gazetemizin bünyesinde vakıf yönetimine ilişkin bir süre öce başlayan ve gazete yönetimine yapılan operasyonla zirveye tırmanan tartışmaları kaygıyla izliyoruz. Silivri zindanlarına atılan 10 yönetici ve yazarlarımızın özgürlüklerine kavuşması için gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Ancak karşılıklı olarak dozu sürekli artan açıklamaların çözüm üretmek yerine tarihi ülke tarihine eşit, ezilenlerin hak ve eşitlik arayanların sesi, insan hakları savunucusu Cumhuriyet Gazetesi'ni telafisi mümkün olmayan bir noktaya götüreceğinden endişeliyiz. Tartışmanın kaynağı ve özneleri olan eski ve yeni vakıf üyeleri, gazetenin asıl sahibinin onu hazırlayarak okurlara ulaştıran emekçiler ve her koşulda gazeteyi okumaktan vazgeçmeyen okurların olduğu bilinciyle hareket etmelidir. Bizler eski ve yeni vakıf yöneticilerini gazetenin karşı karşıya olduğu çıkmazdan kurtulması için 24 Kasım 2016 tarihindeki duruşma beklenmeksizin bir araya gelmeye ve çok geç olmadan ortak bir çözüm bulmaya çağırıyoruz. Uzlaşma olmadığı takdirde tarihi bir sorumluluk taşıyacaklarını da hatırlatıyoruz. Gazete her zor duruma düştüğünde 'Bu gazete sizin' denilen Cumhuriyet emekçileri olarak şunun da bilinmesini isteriz ki; Hiç bir proje yıllarını bu gazeteye vermiş Cumhuriyet çalışanları olmadan olmaz. Bu doğrultuda oluşacak olan yeni vakıf yönetiminde Cumhuriyet çalışanları tarafından seçilmiş temsilcilerin de yer almasını istiyoruz." (HABER MERKEZİ)