Soma davası duruşması ertelendi

301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülmesine 39 günlük aradan sonra devam edildi. Ek bilirkişi raporunun gelmemesinden dolayı, talepleri alan mahkeme, 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 12 Aralık'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, 39 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı.

SOMALI AİLELER: ŞİRVAN'IN TAKİPÇİSİYİZ

Duruşma öncesinde, gar önünden yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar STK üyeleriyle yürüyen Somalı aileler, Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden kazasında hayatlarını kaybeden işçileri andı, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

ÜYE HAKİM DEĞİŞTİ

Yoklamayla başlayan duruşmada, mahkemenin üye hakimlerden Songül Yenigün'ün HSYK kararıyla Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olarak atanmasından dolayı yerine Hakim Şule Tunç, görev aldı. Bu arada tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin'in yaptığı reddi hakim talebinin kabul edilmemesine yönelik itirazı değerlendiren Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin de, ret kararı verdiği öğrenildi. Geçen duruşmadaki ara kararla hazırlanması istenen ek bilirkişi raporunun yetişmemesi üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, tarafların taleplerini aldı. Mağdur ailelerin avukatlarından Can Atalay, Soma maden faciası davasının bundan sonra işçilerin can güvenliği açısından çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. Can Atalay, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini de talep etti.

CAN GÜRKAN'DAN TEPKİ

Mağdur avukatlarından sonra söz alan sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, önceki duruşmaların aksine bu kez savunmasını çok kısa tuttu. Tahliye kararına mahkemenin takdirine bıraktığını söyleyen Can Gürkan, "Daha önce yaptığım tüm talepler kabul edilmedi. Bunun için talepte bulunmayacağım" dedi. Bu sırada salonda bulunan madenci ailelerinin, "katilsiniz" diye bağırması üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bazı kişileri salon dışına çıkardı. Tutuklu sanıklardan Ertan Ersoy, başı dik olarak kendisini savunmasının suçsuzluğunun göstergesi olduğunu vurgulayıp olayı 15 dakika geç haber veren kişilerin sorgulanması gerektiğini söyledi. Ertan Ersoy, delilleri kararmasının da söz konusu olmadığını ifade edip, "Sorumlu olduğum teknik nezaretçi defterini ben savcılığa teslim ettim" dedi. Sanıklardan Mehmet Ali Günay Çelik de karar alma yetkisinde olmadığını, kendisine verilen talimatları uyguladığın söyleyip, "Yukarıda filler tepiniyor, altta çimenleri düşünen yok. Bizim tek isteğimiz maddi gerçeğin ortaya çıkması. Kurtarma çalışmalarına gitmesem suçsuz olacaktım. 5 gün boyunca ocaktan hiç ayrılmadım. Ölmedik suçlandık" dedi.

AİLELERE UYARI

Sanıklar adına söz alan Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, maddi gerçeklerin üzerini örtmediklerini, aydınlatılması için mücadele ettiklerini anlattı. Avukat Kadir Çekin'in konuşması sırasında sık sık madenci aileleriyle tartışma da yaşandı. Çekin, müdahaleler nedeniyle savunmalarını yapamadıklarını ileri sürdü. Ailelerden tepkiler gelmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aileleri uyardı, "Dışarı çıkın o zaman. Savunmasında farklı bir şey söylemiyor ki, neden kızıyorsunuz" dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. (AKHİSAR/DHA)