Yeni ombudsman Külliye'den geliyor

TBMM Genel Kurulu’nda yarın kamu baş denetçiliği seçimi yapılacak. Koltuğa, Erdoğan’ın baş danışmanının oturması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda yarın Hrant Dink’in 301. maddeden yargılandığı dosyayı inceleyerek ceza alması kararına imza atan eski Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu’ndan boşalan baş denetçi (Ombudsman) koltuğu için seçim yapılacak. Koltuğa, AK Parti'nin Anayasa çalışmalarını yürüten Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül’ün kayınpederi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş danışmanı Şeref Malkoç'un oturması bekleniyor.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in bir yazısında yazdıklarını gerekçe göstererek, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine dayanarak kendisinin ‘Türklüğü aşağılamak’tan yargılanmasına neden olan kararın altında imzası olan Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu’nun görev süresi doluyor. Ömeroğlu'nun sürdürdüğü baş denetçilik 'ombudsmanlık' görevi için seçimler, yarınki Genel Kurul oturumunda yapılacak. AK Parti, geçtiğimiz hafta CHP’nin blok oy kullanıldığı gerekçesiyle toplantıyı terk etmesine neden olan Dilekçe ve İnsan Hakları Karma Komisyonu’nda belirlenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baş danışmanı Şeref Malkoç’u bu koltuğa oturtmaya hazırlanıyor.  Malkoç, AK Parti Anayasasının hazırlayıcılarından Abdülhamit Gül’ün de kayınpederi.

DÖRDÜNCÜ TURDA EN FAZLA OYU ALAN; BAŞ DENETÇİ

Anayasa ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca yapılacak seçimde, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonları tarafından belirlenen üç aday yarışacak. Cumhurbaşkanı başdanışmanı  eski milletvekillerinden Şeref Malkoç, Kırıkkale Vali Yardımcısı Ayhan Özkan ile Strateji Danışmanı ve Hukuk Danışmanı Hasan Şahin için gizli oylama yapılacak.

Ombudsman seçiminde üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğu aranıyor. İlk 2 turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamaya geçiliyor. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday seçilecek. Eğer, 276 bulunamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmak şartıyla, en fazla oy alan aday Kamu Baş denetçisi olacak. (DUVAR)