Kayyım geldi Kürtçe gitti

Kayyım atanan DBP'li belediyelerin resmi web sitelerinin birçoğunda Kürtçe, Türkçe, Ermenice dillerinde içeriklere yer veriliyordu. Kayyım atanmasının ardından belediyelerin web sitelerinde artık sadece Türkçe dil desteği var. Cizre'nin görevden alınan belediye eşbaşkanı Leyla İmret, “Cizre'nin eski kaymakamı şu an FETÖ'den yargılanıyor, onun bile yaptığı faaliyetler kaymakamlık sitesinde kısa bir süre önce duruyordu bizim faaliyetlerimizin arşivden bile silinmesi saygısızlıktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kayyım atanan Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerinin resmi web sitesinde Kürtçe dil desteği kaldırıldı. Birçok web sitesine ise "bakıma alındı" gerekçesiyle giriş yapılmıyor.

Kayyım atanan Cizre, İdil ve Batman gibi birçok belediyenin resmi web sitesinde çoklu dil desteği kaldırıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Zazaca, Sur Belediyesi ise Türkçe, Kürtçe ve Ermenice dillerinde destek sağlıyordu. Hakkari Belediyesi'nde ise, Kürtçe ve Türkçe olarak "Hakkari Belediyesi" yazmaya devam ediyor.

'GEÇMİŞE DÖNÜK HER ŞEYİ SİLMİŞLER'

Cizre Belediyesi'nin web sitesinde kayyım atanmadan önce Kürtçe ve Türkçe dillerinde haberler yer alıyordu. Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, belediyeye kayyım olarak atanmasının sonrasında web sitesinde artık sadece Türkçe dilinde destek veriliyor.

cizre-belediyesi-kurtce Cizre Belediyesi'ne kayyım atanmadan önce web sitesinde Kürtçe dilinde de hizmet veriliyordu.

2015 yılının Eylül ayında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Cizre Beledyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, "Belediyenin resmi web sitesine baktığım da o kadar üzülüyorum ki bunu tarif bile edemem" dedi

Geçmişe ait her şeyin silindiğini aktaran İmret, bu durumun halka saygı gösterilmediği anlamına geldiğini söyledi. İmret, "Web sitesinin tek dille hizmete sunulması bu halkının diline ne kadar karşı olduklarının da göstergesidir. En çok dikkat ettiğim nokta ise seçimlerden sonra belediyelerin başkanlığına gelen her kimse geçmişe dönük yapılan faaliyetler her zaman belediyelerin resmi web sitelerinde devam eder. Ama bugün kayyım atanan belediyelere baktığımızda ondan öncesi sanki hiç yokmuş, bütün faaliyetlerin ortadan kaldırılıp sanki böyle bir süreç hiç olmamış gibi ve bunlar halk iradesi değilmiş diye sadece kendi yaptıkları faaliyetleri gösteriyorlar. Hem karalama yapılıyor, hem de bir emek yok sayılıyor" şeklinde konuştu.

cizre-turkce Kayyım atanmasının ardından Cizre Belediyesi'nin web sitesinde sadece Türkçe içerik yer alıyor.

'FETÖCÜ KAYMAKAMIN FAALİYETLERİ KISA BİR SÜRE ÖNCE KALDIRILDI'

2014 yılında Cizre'de kaymakamlık görevine başlayan Mehmet Şamil Horasanlı, geçtiğimiz Ağustos ayında FETÖ soruşturması kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınıp tutuklandı. İmret, kısa bir süre önce Cizre Kaymakamlığı'nın sitesine girdiğinde, Horasanlı'nın kaymakam olduğu sırada yaptığı faaliyetlerin uzun bir aradan sonra kaymakamlık sitesinden silindiğini söylüyor.

Belediyelere kayyım atanmasını "halka yapılan bir saygısızlık" olarak değerlendiren İmret, “Bu şekilde görevden almaları bir tarafa bırakıp bu kadar emeğin yok sayılıp hiçe sayılması, ondan öncesinin sanki hiç yokmuş gibi davranılması insani olarak kabul edilemez. Horasanlı'nın Cizre'de kaymakamlık yaptığı sıradaki faaliyetleri bile sitede uzun bir aradan sonra silindi. Ama nedense kayyım atanan belediyelere ve belediye başkanlarına asılsız iddialar üzerinden kayyım atanmış ve yaptığımız bütün faaliyetler silinmiş. Ayrıca bu durum halkın diline de yapılmış bir saygısızlıktır."

hakkari-belediyesi-ic Kayyım atanan belediyeler arasında olan Hakkari Belediyesi'de web sitesinde ise, Türkçe ve Kürtçe "Hakkari Belediyesi ve Hakkari Belediye Başkanı" yazısını görmek mümkün.

Fotoğraflar https://archive.org/web/'den alınmıştır.