Üç partiden Trump değerlendirmesi

ABD seçimlerini Trump'ın kazanması tüm dünyada 'sürpriz' olarak değerlendirildi. Türkiye'de de siyaset cephesi temkinli.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi iç siyasette de yankılandı. AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri ABD siyasetindeki muhtemel değişiklikleri yorumladı.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan

Adalet Bakanlığı’nın 'FETÖ'yü anlatmak' için düzenlediği ABD gezisinde yer alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Trump’ın her kesimden ve azınlıklardan aldığı oylara dikkat çekti. Amerika’da bindiği siyahi taksi şoförü ile seçim yarışı için aralarında geçen konuşmayı da aktaran Aldan, “Siyahi şoför bana, ‘Clinton'ı mı yoksa Trump’ı mı destekliyorsunuz' diye sordu. Ben kendisinden laf almak için 'yarı yarıya' dedim. Arkasından da kendisine sordum. O da bana Trump’a oy vereceğini söyledi. Trump’ın kendisine 'ilginç' geldiğini  anlattı” dedi.

'AMERİKAN DERİN DEVLETİNİN DEDİĞİ OLUR'

Siyasette algının çok önemli olduğunu belirten Aldan, Müslümanların ve Meksikalıların ırkçı söylemleri nedeni ile antipati ile bakmalarına rağmen sonucun böyle çıkmasının 'azınlıklarla ilgili' olduğu yorumunu yaptı. Amerika'da beyaz nüfusun giderek azaldığına dikkat çeken Aldan, “Bence azınlıklar oy vererek bir anlamda Trump’a 'bu ülke bizimdir' mesajı verdi” dedi.

Aldan, Türk-Amerikan ilişkisinin nasıl olacağı sorusuna “Amerikan derin devletinin dediği olur” yanıtı verdi.

AK Parti ve MHP temsilcilerinin görüşleri ise şöyle:

AK PARTİ'Lİ ELİTAŞ: DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş

-Amerika Birleşik Devletleri bugün itibariyle gayri resmi seçim sonuçları açıklandı. Yeni başkanları tebrik ediyoruz.  Amerikan halkına hayırlı ve uğurla olmasını  diliyoruz. Bundan sonraki süreçte hem Ortadoğu’da ve tüm dünya coğrafyasında önemli değişimlerin olacağı kanaatindeyiz. Seçim atmosferi içinde yapılan söylemleri orada bırakmak gerekir. Çünkü seçim meydanları ile gerçekler arasında büyük farklılıklar ortaya çıkabilir.

-Sayın Trump da bu bir buçuk aylık süre içinde 20 Ocak tarihinde makama oturacağı zaman zarfında herhalde ekibini toplayacak ve onlarla bir değerlendirmede bulunacak bir yeni bakış  açısını ortaya koyacak. Devletlerde bazı şeylerin devamlılık olduğunu unutmamak gerekir.

MHP'Lİ ÖZDAĞ: AMERİKAN SİYASAL ELİTİNE VERİLMİŞ DERS

MHP Gaziantep Milletvekili Prof. Ümit Özdağ MHP Gaziantep Milletvekili Prof. Ümit Özdağ

-Trump Amerikan devletine ve Amerikan siyasal elitine karşı bir başarı kazandı. Bir anlamda, Amerikan halkının Amerikan siyasal elitine verdiği derstir bu. Amerikan siyasal eliti cumhuriyetçi ve demokratlarıyla Trump’a karşı tavır almıştı. Amerikan devleti de bir Amerikan seçimlerinde olabilecek her şeyi yaparak Trump’ı yıpratmak için elinden geleni bütün imkanları kullandı. Buna rağmen Trump kazandı.  Bu büyük bir başarıdır Trump için.  Türkiye için bir şey ifade ettiğini söyleme konusunda ben aceleci olmamak gerektiğini düşünüyorum. Bazı yorumlar yayılıyor ben bu yorumlar için de erken olduğunu düşünüyorum.

-Şimdi Amerikan devleti ile Trump arasında muhakkak bir uzlaşma alanı oluşturulmaya çalışılacak. Ocak 15’e kadar vakit var. Bu arada Amerikan devleti birifinglerini verecek. Mesela Trump 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminden sonra bir tweet atmıştı. Sonra birileri ona bir şeyler söyledi ve  geri çekti o tweet'ini. Amerikan devletiyle her alanda kavga edip, hesaplaşıp devam etmenin mümkün olmadığını anlayacak.

-Bazı tavizleri o verecek bazı politikalar değişecek. Ama Ortadoğu politikalarında İsrail  önceliğini Trump da devam ettirecek. Bunu da söylüyor. Suriye ile nasıl olacak Ruslarla nasıl biri açılım içine girecek. Ruslarla yakınlaşması Türkiye’nin pozisyonunu nasıl etkileyecek bunları birlikte göreceğiz.

Etiketler CHP Trump Amerika