Yasin Börü davası bugün

Diyarbakır’da, 6-7 Ekim eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü ve beraberindeki 3 kişi ile ilgili dava bugün... Duruşma Ankara’da görülecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara'ya nakledilen davanın duruşması, Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00'da başlayacak.

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani’nin IŞİD tarafından kuşatılmasına karşılık YPG’ye Türkiye üzerinden silah nakli yapılmasına izin vermeyen Hükümet’i protesto gösterilerinde -İHD’nin verilerine göre- 46 kişi hayatını kaybetmişti. Eylemler sırasında PKK/KCK sempatizanı olduğu iddia edilen kişilerce öldürüldüğü öne sürülen 16 yaşındaki Yasin Börü ile Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un hayatını kaybetmesiyle ilgili 19'u tutuklu 41 sanığın yargılanmasına Ankara’da devam edilecek.

Olaylara ilişkin yaşı 18’den küçük 7 çocuk hakkında Diyarbakır’da açılan ve daha sonra Ankara’ya gönderilen davalar da Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyayla birleştirilmişti. İddianamede ‘Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da PKK/KCK mensuplarınca, IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla saldırıya uğradıkları’ belirtiliyor.

Sanıkların, 4 kişiyi ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan 4’er, ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan birer olmak üzere, 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları, yaralı olarak kurtulan Yusuf Er’le ilgili suçlamalardan dolayı da ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Konuşmalarında sık sık Yasin Börü’nün adını anan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs 2016’da Diyarbakır’da katıldığı bir açılış töreninde şunları söylemişti, “Onların eşbaşkanlarından biri ise Diyarbakır’da halkı sokağa döktü. Yasin Börü kardeşimiz burada öldürüldü. 15 yaşında kurban eti dağıtan Yasin Börü’yü katlettiler. Vicdan diye bir şey yok. İntikamı alınacaktır.”

KOBANİ OLAYLARI

Şanlıurfa’nın Suruç ilçe merkezine 15 km. uzaklıkta bulunan Kobani, Suriye iç savaşı sırasında, 19 Temmuz 2012’de Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin silahlı kanadı olan Halk Savunma Birlikleri (YPG)’nin kontrolüne geçti. IŞİD, Eylül 2014’te, nüfusunun yüzde 90’a yakını Kürtlerden oluşan Kobani’ye saldırdı. YPG, Türkiye sınırından bir koridor açılarak kendisine silah yardımı talep ederken Türkiye Hükümeti buna yanaşmadı. İşgal ettikleri yerlerde kadınları ve kız çocukları satan, onlara tecavüz eden IŞİD’e karşı Kobani’de süren savaşta YPJ (Kadın Savunma Birliği) de aktif rol aldı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu 6 Ekim 2014’te şu çağrıyı yaptı, “IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz.” Bu çağrı üzerine her yerde protesto gösterileri başladı. Hizbullah’ın yasal partisi olan HÜDAPAR (Hür Dava Partisi) ile batıda ülkücü gruplar da sokağa çıkınca çatışmalar yaşandı. İnsan Hakları Derneği’ne göre 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında Kobani eylemlerinde ülke genelinde 46 kişi hayatını kaybetti, 682 kişi yaralandı, 323 kişi tutuklandı. Yasin Börü ve beraberindeki 3 kişi de HÜDAPAR sempatizanıydı ve kurban eti dağıttıkları sırada PKK sempatizanı oldukları iddia edilen kişiler tarafından öldürüldü.

Türkiye Ekim sonu itibariyle Özgür Suriye Ordusu ve Peşmerge’nin kendi sınırlarından geçerek Kobani’ye girmesine izin verdi. Kobani, 2015 yılının ocak ayı sonu itibariyle IŞİD’ten temizlendi.