Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandı

Bugün 12 HDP'li milletvekili gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'la birlikte 9 milletvekili tutuklandı, 3 milletvekili serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'ye yönelik operasyonda gözaltı kararı çıkartılan 15 milletvekilinden 9'u tutuklandı. Tutuklananlar arasında gece evinin kapısı kırılarak gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da bulunuyor. Son olarak akşam saatlerinde Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan da tutuklandı.

Tutuklama kararının ardından Demirtaş ve Yüksekdağ, Diyarbakır'dan uçakla Kocaeli'ye getirildi. Demirtaş ve Yüksekdağ, polis ve jandarma ekiplerinden oluşan 15 araçlık konvoyla Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

Selahattin Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne'ye götürülmek üzere yola çıkarıldı. Helikopter, saat 22.45 sıralarında İl Spor Müdürlüğü'nün arkasında bulunan spor kompleksi alanına iniş yaptı. Demirtaş, burada bekleyen Edirne İl Jandarma Komutanlığı'na ait ekipler tarafından F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

Savcılıkların başlattığı operasyonda tutuklanan ve hakkında gözaltı kararı bulunan milletvekilleri şöyle:

TUTUKLANANLAR

HDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da tutuklandı.

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, Diyarbakır'da tutuklandı.

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken Bingöl'de tutuklandı.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım Diyarbakır'da tutuklandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan Şırnak'ta tutuklandı.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik Şırnak'ta tutuklandı.

HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak Hakkari'de tutuklandı.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü Şırnak'ta tutuklandı.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan Hakkari'de tutukladı.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST KALANLAR

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır'da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Diyarbakır'da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Diyarbakır'da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

GÖZALTI KARARI OLANLAR

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan

DEMİRTAŞ'TAN İLK MESAJ

Selahattin Demirtaş, tutuklanmasının ardından salondan çıkarken, “Mutlaka kazanacağız” diye bağırdı.

Dün gece Diyarbakır'da gözaltına alınan Demirtaş, Pir ve Gülser Yıldırım normal gözaltı uygulamasının aksine Emniyet'te tutulmayarak hızla adliyeye sevk edildi. Eşbaşkan Demirtaş daha sonra tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkartıldı. Burada hakime 'hiçbir soruya yanıt vermeyeceğini' söyleyen Demirtaş'ın tutuklanmasına karar verildi. Avukatı Mehmet Emin Aktar Demirtaş'ın tutumunu tweet atarak duyurdu.

İfadeleri alınan Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir ve İmam Taşçıer ise adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Pir, gözaltından çıkışında Duvar'a yaptığı açıklamada içeride Demirtaş'la görüştüğünü belirterek, "Kendisi ile parti çalışmalarının bundan sonra nasıl devam edeceğini konuştuk. Halkımıza selam söyledi" dedi. Pir, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bugün yaptığı, "Kendilerine defalarca davet gönderildiği halde ifade vermeye gitmedikleri" yönündeki açıklamaların da doğru olmadığını söyledi. Ziya Pir, "Benim için ne partiye, ne Meclis'e ne de evime hiçbir davet gelmedi" dedi.

HDP'liler Diyarbakır Adliyesi önünde mahkeme sonucunu bekledi. HDP'liler Diyarbakır Adliyesi önünde mahkeme sonucunu bekledi.

Ankara'da gözaltına alınan Grup Başkanvekili İdris Baluken Bingöl de tutuklandı. DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel de Diyarbakır Adliyesi önündeki protestolar sırasında gözaltına alındı.

diyar22 Diyarbakır adliyesinde zaman zaman tansiyon yükseldi. (Fotoğraf: Vecdi Erbay)

Diyarbakır Adliye binasında avukatlarla polis arasında zaman zaman tansiyon yükseldi, bazı avukatlar darp edildi. Avukatların Baro odasına ve milletvekillerinin yanına girmesine izin verilmiyor.

HDP'li vekillerden ortak savunmaHDP'li vekillerden ortak savunma

BOZDAĞ: GEREĞİ YERİNE GETİRİLDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu sabah düzenlediği basın toplantısında, dokunulmazlıkları kaldırılan vekillerin haklarındaki soruşturmalarla ilgili savcılığa ifade vermeye gitmemelerini kast ederek, "Yasalara saygı göstermediler, gereği yerine getirildi" dedi.

Gözaltılar dünya basınının manşetindeGözaltılar dünya basınının manşetinde

BAŞBAKANLIK: DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILMIŞTI

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden de konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklama şöyle: "Hakkında suç isnadı bulunan bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra ifade vermek üzere mahkemelere çağrılan bazı HDP'li Milletvekillerinin bu çağrıya uymaması üzerine, savcılıklarca verilen talimatlar doğrultusunda gözaltı kararları uygulanıyor. Polis ekiplerince ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması çerçevesinde daha önce çağrılmasına rağmen ifade vermeye gitmediği gerekçesiyle Ankara'daki evinde gözaltına alındı. HDP'nin diğer Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da, HDP Milletvekili Süreyya Sırrı Önder de Ankara'da gözaltına alındılar. Bilindiği gibi Savcıların ifade vermek üzere Adliye'ye çağırdığı kişilerin bu davete ısrarla uymayarak yasaları ihlal etmeleri durumunda sanıklar ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınıyor. Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği Mayıs ayında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 376 oyla, referanduma gerek kalmadan kabul edilmişti."