Belçika 'PKK terörist değil' dedi

Belçika'da bir mahkeme, PKK'nın Türkiye'deki faaliyetlerinin 'silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağı' yönünde bir karar aldı. Dışişleri'nden kınama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir mahkeme, PKK'nin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetlerin 'silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağı' yönünde bir karar aldı. Dışişleri Bakanlığı, kararı kınadı.

Brüksel Asliye Mahkemesi'nde görülen davada, aralarında Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar'ın da bulunduğu 36 kişiye terör suçlaması yöneltiliyordu. PKK hakkındaki söz konusu soruşturma 2006 yılında başlatılmış, dava da Ekim 2015'te açılmıştı. Savcılık sanıkları "terör eylemlerinde bulunmak", "zorla haraç almak", "sahte belge düzenlemek ve ticaretini yapmak"la suçlamıştı. İddianamede PKK yöneticilerinin, Avrupa'da küçük yaştaki kişileri ailelerinden kopararak, Türkiye'nin güneydoğusu ile Irak ve Yunanistan'daki kamplarda silahlı mücadeleye hazırladığı belirtilmişti.

'YARGILAMA YAPILAMAZ' DENDİ

Mahkeme, Kongra-Gel yöneticileri Kartal ve Aydar dahil, 36 sanık hakkında takipsizlik kararı verdi. Gerekçe olarak, 'Türkiye’deki durumun silahlı bir mücadele kapsamına girdiği, bu nedenle de terör yasaları kapsamında yargılama yapılamayacağı’ gösterildi.

Federal savcının temyiz hakkını kullanması beklenirken, Dışişleri Bakanlığı da davanın Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmemesini kınadı. Açıklamada, kararın 'terörle mücadelede ilkesiz bir tutum' anlamına geldiği belirtildi; 'vahim yanlışı düzeltecek adımların gecikmeksizin atılmasının beklendiği' belirtildi. PKK, Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Etiketler PKK Belçika