ÖHD: KHK'ler hukuki değil

İstanbul Özgürlükçü Hukukçular Derneği yayımlanan KHK'lerle kapatılan gazeteler ve gözaltılara karşı tepki gösterdi. ÖHD avukatlarının yaptığı basın açıklamasında;“Denetimsiz tek adam rejimi adım adım kurumsallaştırılıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Kanun Hükmünde Kararnamelerle birlikte kapatılan gazetelerin ve Diyarbakır Belediyesi eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı'nın tutuklanmasına tepki gösteren Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği Genel Merkezi'nde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını ÖHD adına okuyan avukat İlknur Alcan, görevden alınan öğretmenlerin, gazetecilerin ve avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili, “Seçimle elde edilemeyen; KHK’lerle, kara cübbeli memurların emre uygun verdikleri kararlarla elde edilmeye çalışılmaktadır” denildi.

'SEÇİLMİŞLERİN TUTUKLANMASI DARBEDİR'

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile KJA sözcüsü ve eski milletvekili Ayla Akat Ata'nın tutuklanmasının eleştirildiği açıklamada, "Kürt halkının iradesine, seçme ve seçilme hakkına darbe vurulmaktadır. Seçimle elde edilemeyen; KHK’lerle, kara cübbeli memurların emre uygun verdikleri kararlarla elde edilmeye çalışılmaktadır" denildi. Açıklamada KHK'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülen başvuruların sonuçsuz kalmasına ilişkin de şu açıklamalar yapıldı, "Bu ortamda Anayasa Mahkemesi’ne götürülen KHK’nin iptali başvurusu Anayasa Mahkemesi’nce OHAL KHK’si olduğu gerekçesiyle reddedilmekte, sapma rejimi olağanlaştırılmaktadır. Soruyoruz, OHAL KHK’leri ile rejim değiştirilebilir, Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir veya bir siyasi parti kapatılabilir veya terör örgütü ilân edilebilir mi?"

"Halkın hak arama özgürlüğü ve avukatların engellenmesinden derhal vazgeçilmelidir" denilen açıklamada şöyle sona erdi, "Kısaca Abdulhamit olma sevdasından derhal vazgeçilmelidir. Bu kapsamda bizler Özgürlükçü Hukukçular olarak KHK’lerle getirilen tüm baskı, imha ve ilga girişimlerinin takipçisi olduğumuzu ve bunlara karşı her türlü hukukî girişimlerde bulunacağımızı deklare ediyoruz. Ve bu nedenle tüm hak örgütlerini, demokratik kamuoyunu, uluslararası denetim organlarını duyarlı olmaya ve birlikte durmaya, ses çıkarmaya davet ediyoruz."