Avrupalı sosyalistler Diyarbakır Belediyesi'nde

Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev başkanlığındaki heyet, Diyarbakır'ı ziyaret etti. Heyetle Demirtaş görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’ya uluslararası destek büyüyor. Kente gelen Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev ile beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti ve Avrupa'nın birçok kentinde destek eylemleri gerçekleştirildiği belirtildi. Heyet üyelerini, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları ile Belediye Meclis Üyeleri karşılarken, ziyarete Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Hişyar Özsoy ve Osman Baydemir de katıldı.

Ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eş Başkanların bugün adliyeye çıkarılıldığını ve ifade işlemlerinin gece saatlerine kadar sürebileceğini söyledi.

Erdoğan’ın OHAL’i kullanarak, seçimle kazanamadığı herşeyi gasp etmeye çalıştığını belirten Demirtaş, 17 ilçe belediyesinin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğunu, dolayısıyla tüm belediyelere el konulduğunu ifade etti.

'FATURA HDP'YE ÇIKARILMAK İSTENİYOR'

Belediye hizmetlerinin aksatıldığını ve bunun HDP’ye fatura edilecek şekilde bir sürecin işletildiğinin altını çizen Demirtaş, “Uzun yıllardır belediye hizmet yapmasınlar, diye uğraşıyorlardı. Yargı baskısı, mali baskı, soruşturma baskılarıyla belediyemizi karalamaya çalışıyorlardı. Buna rağmen halk desteğini azaltamadı. Kurduğu yargı ağıyla bizi tutuklayarak, siyaset dışı bırakarak önümüzdeki seçimde HDP’yi baypass etmeye çalışıyorlar" dedi.  '

'SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ'

PES Başkanı Stanishev ise "Avrupa’daki Sosyal Demokratların temsilcisi olarak, burada olmak için OHAL’in olması oldukça iyi bir sebep. Türkiye’de ne olup bittiğini burada olmamamız, izlemememiz anlamına gelmiyor. Bir darbe girişimi gerçekleşmiş olabilir; ama yine de bu insan haklarını ve bir takım temel ilkelerin askıya alınmasını gerektiren bir durum değildir. Türkiye Avrupa Birliği’ne aday bir ülke, sonuçta bizde kendi perspektifimizle takip etmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

AVRUPA'DA DESTEK EYLEMLERİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Fransa’nın Rennes, İspanya’nın Barselona, İsviçre'nin Strazburg Belediyesi, Basel Kent Konseyi ve Sosyal Demokrasi Partisi’nin kamuoyuna dönük açıklamalar yaparak, Eş Başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto ettikleri belirtildi.

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiserliği, Filistin’den Leyla Halid’in yaptığı açıklamaların hatırlatıldığı açıklamada, BM İnsan Hakları Komiserliği’nin kendilerini gelişmeler konusunda bilgilendirilmesini talep ettiği kaydedildi. Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) Eş Başkanların gözaltına alınması konusunu gündemine aldığı belirtilen açıklamada, Dünya Belediyeler Birliği’nin (UCLG) de açıklama yapabileceği ifade edildi.

YOĞUN ÖNLEMLER

Çalışanların kimlik kontrolüyle girdiği Büyükşehir Belediyesi hizmet binasına yurttaşların girişine de hala izin verilmiyor. Savcılıkta ifade verme işlemleri devam eden Kışanak ve Anlı için belediye karşısında toplanan kitlenin bekleyişi sürüyor. Polis, Sabah saatlerinden itibaren belediyeye çıkan yolları trafiğe kapattı.