Türk Telekom'dan casus yazılım talebi

Türk Telekom ve Procera şirketi arasında casus yazılım anlaşması imzalandı. Anlaşmaya tepki gösteren bir grup mühendis istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD menşeli Forbes dergisi Procera isimli ünlü teknoloji firmasının Türk Telekom'dan gelen sipariş üzerine Türk vatandaşlarının takip edilebildiği özel bir yazılım ürettiğini söyledi. Bu sarsıcı iddia firmanın İsveç'in Malmö şehrindeki merkez ofisinde bir mühendisin istifa edip iç yazışmaları Forbes dergisine sızdırmasıyla ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, şirketin kıdemli mühendisi Kriss Andsten istifa ettiği gün olan 4 Nisan'da, şirket çalışanlarının tamamına gönderdiği e-postada "Benim için anlaşma burada biter. Hayatım boyunca Erdoğan'ın çılgınlığının  bir parçası olmuş olmanın vicdan azabını yaşayamam" dedi. Andsten'in ardından 5 mühendis ve teknik uzman daha istifa etti.

MASUM YAZILIM CASUSA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Telekom’un satın almak istediği teknoloji, ilk bakışta kötü amaçlı yazılımları ortaya çıkarma ve veri güzergahını daha verimli kılma gibi “masum” işlevlere sahip olan “Derin Veri Analizi” veya Derinlemesine Paket İnceleme” (deep pocket inspection-DPI) gibi gözüküyordu. Öte yandan kurumdan istifa eden diğer mühendislerin de paylaştığı bilgilere göre, Türk Telekom sadece şifrelenmemiş web sitelerine giriş yapan, abone olan kişilerin listelerini istemedi. Kurum, sitelere giren kişilerin IP adreslerini ve hangi sitelere ne zaman girildiğine dair bilgileri de talep ediyor.

Procera şirketinde Andsten'le beraber hareket eden mühendisler, "Türkiye'de sistem baskıcı bir rejime dönüşürken böyle bir talep masum bir programı şeytani bir casus yazılıma dönüştürebilir. Erdoğan bir çılgın ve bu yüzden insanlar ölebilir. Procera yöneticileri bunun bir iş anlaşması olduğunu düşünüyorsa kamuoyuna hesap vermelidir" diyorlar.

Türk Telekom, 2012’de Slovak-Türk şirketi Soitron tarafından satın alınan ve genel müdürü Sami Ezberci olan Ankara merkezli Sekom isimli şirket aracılığıyla bu siparişi verdi. Türk Telekom bu yazılım için 6 milyon dolar teklif etti. Procera, kurulduktan 13 yıl sonra, 2015’te 240 milyona dolara Fransisco Partners isimli gruba satılmasının ardından çalışanlarına göre “istihbarat-gözetleme” alanına kaydı. Daha önce de, Fransisco Partners bağlantılı başka bir şirket olan NSO Group’un İsrail istihbaratıyla bağlantısı ortaya çıkmıştı. NSO’nun ürettiği kötü amaçlı yazılımların Meksikalı muhalif bir gazeteci ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı bir aktiviste karşı kullanıldığı tespit edilmişti. Fransisco Partners’in 130 milyon dolara satın aldığı Circles isimli, yine İsrail bağlantılı gözetleme firması da neredeyse dünyadaki tüm telefonların hacklenebilmesini sağlayan SS7 isimli teknolojiyi pazarlıyor.

100 SİTEDEN 60'INI HACKLEMEK ÇOK KOLAY 

Forbes’e konuşan bilgisayar güvenliği uzmanları, Procera’nın sattığı yazılımı, ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) Edward Snowden tarafından ifşa edilen “XKEYSCORE” isimli “silahıyla” kıyasladı. Bu teknolojinin de internet trafiğini sürekli denetleme ve kullanıcı adı-şifre kombinasyonlarını şifreleme özelliği vardı. Buna göre Procera’nın ürünü, internet bağlantılarını gözetleyebiliyor ve trafiği başka bir kaynağa yönlendirebiliyor. Bu, 18 milyon cep telefonu ve 8.3 milyon geniş bantlı müşterisinin kullanıcı adı ve şifrelerine erişimin sağlanabilmesi anlamına geliyor. Uzmanlar, HTTPS üzerinden yayın yapan internet sitelerinin kötüye kullanımı engelleyebileceğini, ancak Google verilerine göre, Türkiye’den en çok ziyaret edilen 100 web sitesinden 60’ının HTTPS üzerinden yayın yapmadığına dikkat çekti. Ayrıca yakın zamanda 2 bin internet kullanıcısıyla yapılan bir araştırma, kullanıcıların yüzde 61’inin bütün kullanıcı hesapları için aynı şifreyi kullandığını gösteriyor. Bu da hesapların hacklenmek için kolay lokma olması  anlamına geliyor.

BU SİTELER NEDEN BLOKE EDİLDİ?

Türkiye’nin “zaten bir gözetleme rejimi” olduğunu iddia eden ve son OHAL uygulamalarından örnekler veren Forbes “Bu ay Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, Github bloke edildi. Sebebi Erdoğan’ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın 50 bin e-postasının RedHack tarafından sızdırılmasıydı. Bu karartmanın uygulanmasında Türk Telekom ve Procera yardımcı olmuş mudur? Biz haberi yayıma hazırlarken her ikisi de bu soruya yanıt vermedi” dedi. (HABER MERKEZİ)