AYM'den Game of Thrones davasında yeni karar

Öğretmen Yüzbaşı İskender Gülbahar, 4 yıl önce, İngilizceleri gelişsin diye askeri lisede öğrencilerine Game of Thrones dizisini izletince ordudan atıldı. Gülbahar geri dönüş için açtığı davalardan sonuç alamayınca başvurduğu Anayasa Mahkemesi yeniden yargılama kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünyada izlenme rekorları kıran Game of Thrones dizisi, Türkiye'de en tartışmalı yargı süreçlerinden birinin konusu oldu. Öğretmen Yüzbaşı İskender Gülbahar, bu diziyi öğrencilerine izlettiği için işinden oldu. 4 yıldır sürdürdüğü yargı süreçlerinden sonuç alamayınca başvurduğu Anayasa Mahkemesi(AYM) ise Gülbahar'ın umutlarını yeniden yeşertti.

Yüzbaşı Gülbahar, 4 yıl önce görev yaptığı Maltepe Askeri Lisesi’nde öğrencilere Game of Thrones (Tahtların Oyunları) dizisini izletti. İngilizceleri gelişsin diye son sınıf öğrencilere izletilen dizide, cinsel içerikli görüntüler olduğu iddiasıyla Gülbahar TSK’dan ihraç edildi. 3 subay hakkında da soruşturma açıldı.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Ağustos 2012’de TSK’dan ihraç edilen Gülbahar, bu kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 1’inci Daire’de dava açmış, mahkeme, yüzbaşının TSK’dan ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Öğretmen Gülbahar bu kararın ardından ekim ayında mesleğine geri döndü. Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin verdiği göreve dönüş kararına itiraz ederek kararın düzeltilmesi davası açtı.

HEYET DEĞİŞTİ ORDUDAN ATILDI

AYİM 1’inci Dairesi tekrar davayı gündemine aldı. Ancak davayı değerlendirecek olan mahkeme heyetinde değişiklikler vardı. Sonuç olarak 2’ye karşı 3 oy ile Yüzbaşı İskender Gülbahar ordudan atıldı. Gülbahar alınan kararın iptali için Avukatı Mahir Işıkay aracılığı ile AYM’ye başvurdu. AYM, oybirliği ile aldığı kararında iki hususa vurgu yaptı.

İskender Gülbahar İskender Gülbahar

Kararda, Gülbahar’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiği vurgulandı. AYM kararında öne çıkan diğer konu ise adil yargılanma hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere AYİM Birinci Dairesi’ne gönderilmesi oldu. Bu kararla birlikte, Gülbahar’ın yeniden mesleğe dönüşüne kapı aralanmış oldu.