Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün son talimatı!

Eğitim Sen'li ve 'barış imzacısı akademisyenler'e yönelik soruşturmalar, açığa almalar ve ihraçlarla gündemden düşmeyen Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün son talimatı: Disiplin cezası alan hocaların sözleşmeleri yenilenmeyecek!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi(DTCF) Dekanlığı'nın bölüm ve anabilim dalı başkanlıklarına gönderdiği "Yeniden Atama Teklifleri hakkında" konulu yazıda, Rektörlük'ün, 13 Ekim 2016 tarihinde, hocaların sözleşmelerinin yenilenmesi için disiplin cezası alıp almadığına bakılması yönünde talimat verdiği ortaya çıktı.

Eğitim Sen'in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi(SBF) iş yeri temsilcisi olan Dr. Dinçer Demirkent, Rektörlük'ün talimatını ve DTCF Dekanlığı'nın yazısını Duvar'a değerlendirdi. Ankara Üniversitesi'nin 'barış imzacısı' hocalara ve Eğitim Sen'li akademisyenlere en fazla soruşturma açan ve onların meslekten çıkarılmaları istemiyle YÖK'e en fazla isim gönderen üniversite olduğunu belirten Dinçer Demirkent, Ankara Üniversitesi'nden 100'ün üzerinde barış imzacısı akademisyen hakkında soruşturmanın sürdüğünü hatırlattı.

'REKTÖR DİYOR Kİ: DİSİPLİN CEZASI VERDİKLERİMİ İŞTEN ATARIM'

Demirkent sözlerine şöyle devam etti, "DTCF'nin bu yazısının hiçbir hukuki dayanağı yok. Üniversitenin, Atama Yükseltme İlkeleri var. Ona göre 'sadece öğretim görevlileri için' atama yapılırken disiplin cezası alıp almadığına bakılır. DTCF'nin yazısındaysa sadece öğretim görevlileri değil onlarla birlikte yardımcı doçent, okutman, araştırma görevlisi ve uzman kadroları için de 'disiplin cezası alıp almadığına bakılacak' deniliyor. Bu kadroların hepsinin belirli sürelerle yenilenmesi gerekir ve yenilenirken akademik kriterler dikkate alınır. İdare hukuku açısından aldığı disiplin cezasının o göreve devam edip etmemesiyle ilişkilendirilmesi gerekir. Örneğin intihal sebebiyle disiplin suçu almışsa... Burada ise üniversite rektörü diyor ki, 'ben size disiplin cezası veririm sonra da işten atarım!' Üniversiteden herhangi bir ses çıkmasını önleyecek, baskı ve korku rejimini inşa ettirecek bir adımdır bu!"

EĞİTİM SEN'DEN AÇIKLAMA: HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ

Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi, "Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Hukuksuzlukta Sınır Tanımıyor!" başlığıyla şu açıklamayı yaptı:

"Erkan İbiş’in rektörlüğü boyunca akademik faaliyetlerden çok polisiye ve hukuksuz uygulamalarıyla öne çıkan Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, bu kez de kendi hukukunu çiğniyor. Rektörlük tarafından fakültelere gönderilen yazıda, disiplin cezası alan akademisyenlerin yeniden atamalarının yapılmaması isteniyor. Akademik kriterler tamamen gözardı edilerek, Üniversitenin Atama İlkelerine aykırı biçimde yazılan bu yazı, Rektörlüğün akademik değerlere ne denli uzak ve hukuk dışı bir anlayışla yürütüldüğünün göstergesidir. Sudan gerekçelerle akademisyenlere soruşturmalar açmayı gelenek edinen Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün akademisyenleri düşman gibi gören bu tutumunu kınıyoruz. Rektörlük tarafından gönderilen bu yazı ve sorumluları hakkında her türlü hukuki girişimi derhal başlatacağız." (DUVAR)