Gaziantep'te katliamın eşiğinden dönülmüş

Gaziantep'te dünkü operasyonların, polis takibindeki IŞİD'lilerin katliam saldırıları için aktif hale gelmesi üzerine başlatıldığı ortaya çıktı. IŞİD'in beyin takımında yer alan Mehmet Kadir Cebael'in abisinin de HDP ve Cumhuriyet'e bombalı saldırıya giderken yakalandığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD üyelerine yönelik dün 2 ayrı noktada düzenlenen ve 3 polisin yaşamını yitirdiği operasyonlarla kentte kanlı saldırılar önlendi. IŞİD'lilerin kanlı saldırı için aktif duruma geçmesiyle birlikte polisin öğle vakti operasyonu başlattığı ortaya çıktı. İlk operasyonda kendisini patlatan canlı bombanın kimliğinin belirlenmesine yönelik çalışma sürerken, ikinci operasyonda öldürülen IŞİD'in beyin takımında yer alan Gaziantep sorumlusu Mehmet Kadir Cebael'in ağabeyinin de daha önce HDP ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalı saldırıya gittiği sırada yakalanarak tutuklandığı belirlendi.

ÜZERİNDEN CEMEVİ FOTOĞRAFI ÇIKTI

Gaziantep'te geçen eylül ayının ortalarında, istihbarat birimleri IŞİD'in bombalı eylem yapmayı planladıklarını belirledi. Yürütülen soruşturmada yakalanan bir IŞİD militanının üzerinde cemevinin fotoğraflarına ulaşıldı ve sorgulamasında Alevileri hedef alan bir saldırı planlandığını saptadı. Bunun üzerine derinleştirilen soruşturmada, kentteki örgütün bir hücre yapısının bu eylem için görevlendirildiği belirlendi. İstihbarat birimlerinin araştırmasında ayrıca IŞİD'in Gaziantep sorumluluğuna, Ankara saldırısında sanık olarak aranan 30 yaşındaki Mehmet Kadir Cebael'in getirildiği belirlendi ve bu ismin de peşine düştü.

CAMİ, CEMEVİ, AVM, STADYUM, TÖREN

Gaziantep'te bir aydır polisin birbiri ardına düzenlediği operasyonlarda bombalı saldırıyı yapacak kişilere ulaşılmaya çalışıldı ve bu kişilerle irtibatlı bazı kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sorgusu ve dökümanların incelemesinde bir veya daha fazla sayıdaki IŞİD'linin kentte kaos ortamı oluşturmak amacıyla 'amel' adını verdikleri bombalı eylem için adres olarak cami, cemevi, alışveriş merkezleri, kafe, stadyum, spor salonu, düğün, nişan veya resmi kutlama törenlerini seçecekleri belirlendi. Bu bilgilerin ardından kentte teyakkuz durumuna geçildi.

IŞİD'in mayınlarından 48 saatlik kaçışIŞİD'in mayınlarından 48 saatlik kaçış

Bir aylık çalışmanın ardından polis, bombalı saldırı planlayanların izine ulaştı. Güneykent Mahallesi'nde stüdyo dairelerin bulunduğu bir apartmanın zemin katında oturduğu saptanan IŞİD'li takibe alındı. Polis dün sabah ulaştığı adresteki IŞİD'linin eylem için tüm hazırlıklarını tamamlayarak aktif hale geçtiğini saptadı. Bunun üzerine gece beklenmeden müdahale kararı verilerek 'acil' koduyla operasyon yapılması kararlaştırıldı ve tüm ekipler mahalleye yönlendirildi.

isid3

KAÇMAK İSTERKEN YAKALANDI

Mahallede yaşanan hareketliliği fark eden bir IŞİD'li dışarı çıkarak kaçmak istediği sırada yakalanırken, evde bulunan ikinci canlı bombanın üzerindeki intihar yeleğindeki patlayıcıyı infilak ettirmesiyle meydana gelen patlamada, müdahale için içeri giren 3 polis yaşamını yitirdi, 4'ü Suriyeli 5'i polis memuru 9 kişi de yaralandı. Patlamanın ardından polis, bölgede şüpheli gördüğü çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Patlamanın etkisiyle harabeye dönen evde toplanan deliller ve operasyonda yakalanan ikinci IŞİD üyesinin verdiği bilgiler doğrultusunda patlayıcı bulunan bir depo ile IŞİD'ni Gaziantep sorumlusunun adresine ulaşıldı.

VURULDUKTAN SONRA BOMBAYI PATLATTI

Polis elde ettiği bilgiler doğrultusunda önce Gazikent Mahallesi'nde bir depoya baskın düzenledi. Burada patlayıcı TNT ve mayın ele geçiren polis, bazı kişileri gözaltına aldı. Polis ekipleri daha sonra Mehmet Kadir Cebael'in eşi ve 2 çocuğu ile oturduğunu saptadığı Burak Mahallesi'ne gitti. 8 katlı apartmanın beşinci katındaki Mehmet Kadir Cebael'e polisler 'teslim ol' çağrısı yaptı. Ancak, Cebael silahla ateş ederek karşılık verdi. Bu sırada keskin nişancılar, Cebael'i ateş ederek yaraladı. Cebael daha önceden olası durumlara karşı eve tuzakladığı patlayıcıyı infilak ettirdi ve patlamada öldü.

IŞİD'de isyan: 58 ölüIŞİD'de isyan: 58 ölü

KARDEŞİ TUTUKLANMIŞTI

Öte yandan geçen 30 Ekim günü Gaziantep'te polis operasyonuyla 1 Kasım seçimlerinde İstanbul'da HDP il binası ile Ankara'da Cumhuriyet Gazetesi bürosuna yönelik bombalı saldırı için yola çıktığı sırada yakalanarak tutuklanan Yusuf Cebael'in de örgütün Gaziantep sorumlusu olan Mehmet Kadir Cebael'in kardeşi olduğu ortaya çıktı. Cebael'in bir diğer kardeşi olan ve 18 yaşından küçük A.'nın da yine örgüt üyeliğinden cezaevinde olduğu belirlendi.

SURİYE'DE EĞİTİM ALDI, NİSAN'DA GAZİANTEP'E GELDİ

Polis operasyonunda vurulunca tuzakladığı patlayıcıları infilak ettiren ve parçalanarak ölen Mehmet Kadir Cebael, Ankara Gar saldırısının sanıkları arasında yer alıyordu. Cebael'in arandığının ortaya çıkmasının ardından eşi Fadile ve 2 çocuğu ile birlikte sınırı geçerek Suriye'ye gittiği, burada silah ve bomba eğitimi aldığı belirlendi. Güvenlik birimlerinde 'terör örgütüne müzahir aile' olarak bilinen Cebael'in 2 kardeşinin tutuklanması ve IŞİD'in Gaziantep sorumlusunun tutuklanmasının ardından geçen nisan ayı sonunda Suriye'den kaçak yollarla Gaziantep'e geldiği belirlendi. Cebael'in kente geldiği ise polisin haziran ayında yaptığı operasyonda bir evde parmak izine ulaşılması ile anlaşıldı.

isid4

TELEVİZYONLU KAMUFLAJ

Cebael'in kentte bulunan örgütün hücreleri arasında irtibat sağladığı ve saldırıları planlayan isim olduğu belirlendi. Kentte izine ulaşılamayan Cebael'in parçalanarak öldüğü evde yapılan incelemede ise polis, militanların deşifre olmamak ve dikkat çekmemek için yöntem değişikliğine gittiğini saptadı. Daha önce yapılan operasyonlarda evlerinde televizyon kullanmayan ve cep telefonu taşımayan, internetten uzak durarak kuryeler ile iletişimi tercih eden IŞİD üyelerinin aksine Cebael'in etrafına kendisini laborant olarak tanıttığı ve yine komşularının kendisinden şüphelenmemesi için lüks şekilde döşediği evine 2 televizyon aldığı ve bilgisayar bulundurduğu, çocuklarının bile telefon kullandığını saptadı.

ÖRGÜTÜN YENİ EMİRİ KİM OLACAK?

Kolluk güçleri, IŞİD'in Gaziantep emirinin kim olabileceğini saptamak için çalışma başlattı. Polislerin operasyonlarda elde edilen dijital veriler ve dokümanların incelemesiyle bazı adreslere nokta operasyon yaptığı öğrenilirken, dün gece gidilen birçok noktadaki hücre yapıların ise terk edildiği saptandı. Polis, yeni emirin takip listesinde olan veya arananlardan seçilecek bir ismin olabileceği üzerinde duruyor.

20'Yİ AŞKIN KİŞİ SORGULANIYOR

Dünkü operasyonlarda gözaltına alınan 20'yi aşkın kişinin sorgulamaları sürüyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan şüphelilerin ve operasyonlarda ele geçirilen dokümanlardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda yeni adreslere de operasyonlar düzenleniyor.

(GAZİANTEP-DHA)