IŞİD'de isyan: 58 ölü

IŞİD'in yaklaşan Musul operasyonu öncesinde bir darbe girişimini püskürttüğü iddia edildi. Reuters'ın haberine göre, 58 isyancı IŞİD üyesi idam edildi. Bu kişiler arasında, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin bir yardımcısının da bulunduğu öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun Musul operasyonu yaklaşırken, örgütün içinde isyan çıktığı öne sürüldü. İddiaya göre, Musul’daki bir komutan taraf değiştirerek kenti hükümet güçlerine teslim etmeyi planlıyordu. Ancak örgüt yönetimi planı geçen hafta ortaya çıkarıp 58 kişiyi idam etti. Plana katıldığından şüphelenilen 58 kişi suda boğularak öldürüldü ve kentin dışındaki bir toplu mezara gömüldü.

BAĞDADİ’NİN YARDIMCISI DA İSYANCI

Reuters ajansı haberini, Iraklı güvenlik güçlerine ve Musul’daki yerel kaynaklarına dayandırdı. Öldürülen kişilerin arasında, IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin yerel bir yardımcısının da bulunduğu belirtiliyor. Reuters, ‘bizzat IŞİD liderinin bir yardımcısının isyana karıştığı’ bilgisini, beş farklı yerel kaynağın yanı sıra Irak hükümetine danışmanlık yapan IŞİD uzmanı Hişam Haşimi ve istihbarat yetkilisi olan Albay Ahmet el Taie’nin teyit ettiğini duyurdu.

CEP TELEFONU MESAJIYLA YAKALANDILAR

Haşimi’ye göre isyancı IŞİD’ciler, birisinin telefonunda ‘silah transferi’ne ilişkin bir SMS mesajı yakalanıca ifşa oldu. Söz konusu IŞİD’ci sorgu sırasında, silahların Irak ordusu Musul’a yaklaştığında örgüte karşı kullanılmak üzere üç farklı noktaya saklandığını anlattı. Örgüt de bunun üzerine 4 Ekim’de bu üç eve baskın düzenledi.

KİMLİK KARTLARINI TOPLADI

Reuters’un yerel kaynakları da, idam edilen 58 kişinin isimlerinin ailelerine bildirilmesi için bir hastaneye verildiğini anlattı. Öldürülenler arasında bir akrabası bulunan bir kaynak, “Aileler cansız bedenleri almak için yaşlı kadınları gönderdi. DAEŞ onları geri çevirdi; onlara ceset veya mezar olmadığını, o hainlerin kâfir olduğunu ve Müslüman mezarlığına gömülemeyeceğini söyledi” diye konuştu.

Albay Taie ise “Başarısız darbe girişiminin ardından IŞİD, Musul’dan aileleriyle birlikte kaçmalarını engellemek için yerel komutanları için çıkardığı özel kimlik kartlarını topladı” dedi.

2003 SONRASI EN KAPSAMLI OPERASYON

Musul, IŞİD’in Irak’ta elinde kalan son kalesi. Örgütü bölgeden çıkarmak için düzenlenmesi planlanan harekâtın, Irak topraklarında 2003’teki Amerikan işgalinden bu yana en kapsamlı operasyon olacağı belirtiliyor. Savaştan önce nüfusu yaklaşık 2 milyon olan Musul, IŞİD’in bugüne dek kontrolünü ele geçirdiği diğer kentlerden en az beş kat daha büyük. Kente sadece havadan değil, karadan da bir operasyon düzenlenmesi; buna Şii, Sünni ve Kürt güçlerin de katılması bekleniyor. Türkiye’nin Musul operasyonuna tam olarak nasıl bir katkıda bulunacağı ise henüz net bilinmiyor.