İzmir'de Che anması

Che, ölümünün 49. yıldönümünde İzmir'de düzenlenen panelle anıldı. Panelde, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın geçen aylarda sarfettiği Che ile ilgili sözleri de eleşirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de Konak Belediyesi tarafından, 'Ölümünün 49'uncu yılında Che' paneli düzenlendi. Panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Che'ye yönelik sözünden sonra, bir dünya simgesi haline gelen, özgürlüklerin, bağımsızlığın eşitliğin, insanın önemli olduğunun unutulmaması gerektiği konusunda dünya figürü Che'nin anılması Türkiye'de çok daha önemliydi" dedi.

Che Guevera'nın ölümünün 49'uncu yılı nedeniyle, Kültürpark'taki İzmir Sanat Merkezi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü CHP'li Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yaparken, konuşmacı olarak CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 68 Kuşağı Fikir Külüpleri Federasyonu'ndan (FKF) Tuncay Çelen ile Küba Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals katıldı.

'CHE'Yİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR'

Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Che'ye yönelik sözünden sonra, bir dünya simgesi haline gelen, özgürlüklerin, bağımsızlığın, eşitliğin, insanın önemli olduğunun unutulmaması gerektiği konusunda dünya figürü olan Che'nin Türkiye'de anılması çok daha önemliydi. Biz ölümünün 49'uncu yılında diktatörlere karşı söz söylemek için, insanlık için, insan için, bağımsızlık için, özgürlük için Che'yi birlikte analım istedik. Che, Türkiye'de nasıl anlaşılıyor, 68 kuşağında nasıl bir ruh oluşturdu, hangi etkileri yarattı? Bu etkilerin sürmesini nasıl sağladı? Bugün Küba dendiğinde ilk hakla gelen şeylerden birisi insan hayatı, sağlık. Sağlığın kar amacı olarak kullanılmaması ve Küba'da sağlığa yapılan yatırımların kar amacı taşımaması nedeniyle de Küba'yı ve Che'yi tartışmamız, yeniden anlamamız gerekiyor. Bugünün siyasetiyle, bugünün Türkiye'sinde Che'nin karşılığı nedir onu tartışacağız" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Küba'daki sağlık politikalarını, ilaç sektörünü anlattı. Che Guevera'nın diktatörlüğe karşı savaştığını, kalplerde yaşadığını söyledi. Küba Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals de Che Guevera'nın yaşamını anlattı.

(İZMİR-DHA)