Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Tıp Ödülü Japon Profesör Yoshinori Ohsumi'nin oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2016 yılı Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu.  Japon Profesör Yoshinori Ohsumi Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Ohsumi, 'otofaji' yani hücrenin kendi kendini yemesi üzerine yaptığı çalışmasıyla Nobel aldı.

Hücreler aç kaldıklarında, mitokondri gibi kendine ait organelleri yiyerek kendilerine enerji sağlarlar. Bunun için kendi organellerini endomembranları ile sarar (otofagozom) ve ortaya çıkan bu otofagozomlar kendi lisozomları ile kaynaşarak otofagolisozomları oluşturur. Lizozomların içerdiği hidrolitik enzimler otofagolisozomların içerisindeki hücrenin kendine ait organelleri sindirerek yok eder. Hücreler aç kaldıklarında, mitokondri gibi kendine ait organelleri yiyerek kendilerine enerji sağlarlar. Bunun için kendi organellerini endomembranları ile sarar (otofagozom) ve ortaya çıkan bu otofagozomlar kendi lisozomları ile kaynaşarak otofagolisozomları oluşturur. Lizozomların içerdiği hidrolitik enzimler otofagolisozomların içerisindeki hücrenin kendine ait organelleri sindirerek yok eder.

2015 Nobel Tıp Ödülü'nü ise William Campbell, Satoshi Omura ve Youyou Tu kazanmıştı. İrlandalı bilim insanı William Campbell ve Japon araştırmacı Satoshi Omura parazitlerin yol açtığı hastalıkların tedavisi için geliştirdikleri ilaçtan dolayı Nobel'e layık görülmüştü. Çinli bilim insanı Youyou Tu da sıtma hastalığına karşı geliştirdiği ilaçla 2015 Nobel Tıp Ödülü'ne uzanmıştı.