Mehmet Altan darbe komisyonunda ne demişti?

TBMM’de 4 yıl önce kurulan Darbe Komisyonu’na, '28 Şubat mağduru' sıfatıyla davet edilen ve 'Türkiye’deki darbelerin nedeni konusunda bilgi vermesi' istenen gazeteci-yazar Prof. Mehmet Altan, “Amerika’nın izni olmadan Türkiye’de darbe olmaz” demişti. Darbenin ekonomik boyutu ve Türkiye’nin NATO üyeliğine de dikkat çeken Altan, ”Çanakkale Savaşı sırasında Türk ordusunun bağlı olduğu komutanı kimdi? Zaten iş bitiyor. Sen Genelkurmayını başka bir adama bağladığın vakit bu iş bitiyor” demişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - FETÖ soruşturması kapsamında 10 günlük gözaltı süresinden sonra, 'darbeye teşebbüs' iddiasıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulan gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, savcılık ifadesinde darbe girişimine katılmasının söz konusu olmadığını, 28 Şubat mağduru olarak TBMM’nin 2012 yılında kurulan, ‘Darbeleri  Araştırma Komisyonu’na mağdur sıfatıyla davet edildiğini söylemişti. Altan, daha sonra basına yansıyan açıklamasında da, "Savcı, TBMM’de 'Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda verdiğim ifadeyi okusaydı, belki bir kez daha düşünürdü" demişti.

 'AB ÜYELİĞİ İÇİN ÇALIŞMAYAN HERKES DARBENİN BAŞ AKTÖRÜ'

TBMM’nin 2012 yılında 24. yasa döneminde '28 Şubat darbesi tazeliğini ilk günkü kadar koruduğu için', 'Darbeleri Araştırma Komisyonu' kuruldu. Mehmet Altan, '28 Şubat mağduru' olarak davet edildiği ve dönemin AK Parti Milletvekili Nimet Baş’ın başkanlığını yaptığı, ‘Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda darbelerin iktisat boyutundan Anayasa ve Türkiye’nin NATO üyeliğini kadar etkilerini ayrıntılarıyla anlatmış ve kitaplarında alıntılar yapmıştı.

Mehmet Altan,  AK Partililerin darbelere ilişkin sorularına, "12 Eylül'ün kaç tane yasası yürürlükte? Yahut Çanakkale Savaşı sırasında Türk ordusunun bağlı olduğu komutan kimdi? Zaten iş bitiyor. Sen Genelkurmayını başka bir adama bağladığın vakit bu iş bitiyor" yanıtını vermişti. ‘Darbenin Türkiye’deki baş aktörü kim’ sorusuna ise, “Türkiye’deki baş aktörü bu sistemi ve rejimi dönüştürmeyen, buranın bir an önce AB üyeliği için çalışmayan herkes” demişti.

'TÜRKİYE'NİN DARBELERİ YERYÜZÜNÜ İYİ OKUYAMAMAKTAN'

Tutanaklara yansıyan  ifadesinde Altan, “Türkiye’nin darbeleri hep yeryüzünü iyi okuyamamaktan kaynaklanmıştır ve Türkiye’de darbeler aslında içeriden kaynaklanan unsurlar değildir. Türkiye bir NATO ülkesidir ve siyaseti, dünyayı algılayamadığı vakit, dünyadaki gelişmeleri okuyamadığı vakit uluslararası sistem bu siyasetin okuyamaması ve işin çok çıkmaza girdiği noktalarda askeriyeyi kullanmıştır” demişti.

Altan’ın komisyondaki o dönemde yaptığı değerlendirmeler şöyle:

“Bir de Türkiye’de belki şunu anlatmak lazım: Siz darbelerin ekonomisinden söz ettiniz ama bir de bu “Cami Kışla Parantezinde Türkiye” diye ben bunu yeni çıkardım. Çünkü 28 Şubat meselesinin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de, Türkiye, bugün de olduğu gibi bu cami kışla kavgasını aşamıyor. Yani darbeleri ortadan kaldırmanın nedeni -Sizin Komisyonun birebir hedeflerinden biri olduğunu düşünüyorum- Türkiye’yi demokratikleştirmek

MEHMET ŞEKER (Gaziantep) – Yok, yok, çok basit bir soru, kayda geçsin diye de söylüyorum, özellikle çok kimseye de sorduk bu soruyu.

Türkiye’de darbeleri hazırlayan birtakım olaylar oluyor darbeler öncesi toplumsal ya da faili meçhul cinayetler gibi. İsmini ister “kontrgerilla” deyin ister “derin devlet” deyin, ne derseniz deyin, bu organizasyonu yapan bir yapı var olduğuna ben inanıyorum. Yalnız bu “kontrgerilla” dediğimiz şey siyah gözlükler giyen, fötr şapka takan, siyah cüppeli insanlar değil. Bunların içinde siyasetçi, bürokrat, asker ve polisin olduğu bir yapı olduğuna sizler de inanıyor musunuz?

MEHMET ALTAN – Ya inanıyor ne, yirmi beş sene evvel bunu ben yazdım, söyledim bir şekilde. Bu Amerika’nın, NATO’nun paralel devletidir ama Türkiye bunu temizlemedi, biraz temizler gibi oldu. Yani Türkiye’de mesele devlet içi kavgalar ya. Yani o gerçekten özel harbin uzantılarıdır yani bu darbeler marbeler… Bir de, mesela, gene Komisyonun görev alanı değil ama büyük katliamlarda görevli olan güvenlik güçlerine ait insanların hepsi terfi etmiştir. Yani bu sistemi çözmek belki onun için ürkütüyor insanları.

MEHMET ALTAN – Feyzullah Bey, 12 Eylülün kaç tane yasası yürürlükte yahut Çanakkale Savaşı sırasında Türk ordusunun bağlı olduğu komutan kimdi? Zaten iş bitiyor. Sen Genelkurmayını başka bir adama bağladığın vakit bu iş bitiyor. Teknoloji…

FEYZULLAH KIYIKLIK (İstanbul) – Hayır, Türkiye’deki başaktörü size göre kim?

MEHMET ALTAN – Yahu, Türkiye’deki başaktörü diye… Şimdi, bu siyasi analiz. Türkiye’deki başaktörü bu sistemi ve rejimi dönüştürmeyen, buranın bir an önce AB üyeliği için çalışmayan herkes.

Türkiye’nin darbeleri hep yeryüzünü iyi okuyamamaktan kaynaklanmıştır ve Türkiye’de darbeler aslında içeriden kaynaklanan unsurlar değildir. Türkiye bir NATO ülkesidir ve siyaseti dünyayı algılayamadığı vakit, dünyadaki gelişmeleri okuyamadığı vakit uluslararası sistem bu siyasetin okuyamaması ve işin çok çıkmaza girdiği noktalarda askeriyeyi kullanmıştır

Bir de Türkiye’de belki şunu anlatmak lazım: Siz darbelerin ekonomisinden söz ettiniz ama bir de bu “Cami Kışla Parantezinde Türkiye” diye ben bunu yeni çıkardım. Çünkü 28 Şubat meselesinin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de, Türkiye, bugün de olduğu gibi bu cami kışla kavgasını aşamıyor. Yani darbeleri ortadan kaldırmanın nedeni -Sizin Komisyonun birebir hedeflerinden biri olduğunu düşünüyorum- Türkiye’yi demokratikleştirmek

Altan tutanaklarının tamamı:

tbmm1

tbmm2

tbmm3

tbmm4

tbmm5

tbmm7

tbmm8

tbmm9

tbmm9

tbmm10

tbmm11