Şırnak Cezaevi yangınında 'isyan' iddiası

Şırnak Cezaevi'nde çıkan yangınla ilgili olarak CHP'li Sezgin Tanrıkulu soru önergesi verdi. HDP milletvekili Aycan İrmez ise, yangının protesto için mahkumlar tarafından çıkarıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - Muhalefet, Şırnak T tipi Cezaevi’nde bir mahkumun hayatını kaybettiği yangını araştırıyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’nin Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerindeki kapasite aşımının bu tür olaylara zemin hazırladığını söyledi. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ise yangının, cezaevindeki uygulamaları protesto eden mahkumlar tarafından çıkarıldığı yönünde bilgiler olduğunu söyledi.

Tutuklu ve hükümlülerin devlet koruması altında olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, elektrik kontağından çıktığı iddialarına dikkat çekti ve “Yangının çıkma sebebi nedir? Teknik bir arıza sebebi yangın çıkmışsa, konu ile ilgili ihmali bulunanlar kimlerdir ve haklarında ne tür işlemler yapılmıştır” diye sordu.

Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığına verdiği önerge şöyle:

"Şırnak'ta Yeşilyurt Mahallesinde bulunan Şırnak T Tipi Cezaevi’nde 28 Eylül akşam saatlerinde çıkan yangında 1 mahkumun yaşamını yitirdiği, 1 mahkumun da yaralandığı haberleri basına yansımıştır. Yangının hangi sebep çıktığı belirlenemezken, olayda 10 infaz korumu memurunun da dumandan etkilendiği yine basına yansıyan haberler arasındadır.

- Şırnak T Tipi Cezaevi’nde meydana gelen yangın öncesi mahkumların isyan çıkardığı iddiaları doğru mudur?

- İddialar doğru ise, isyanın sebebi nedir?

- Yangında cezaevi yönetiminin ihmali bulunduğu iddiası doğru mudur?

- İddialar doğru ise, bir mahkumun yaşamını yitirdiği ve bir mahkumun da yaralanmasına sebep olan olayda ihmali bulunan yöneticiler hakkında işlem yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?

- Şırnak T Tipi Cezaevi’nde meydana gelen yangında hayatını kaybeden mahkum kimdir ve kaç yaşındadır?

- Trafodan kaynaklı yangın çıktığı haberleri basına yansımıştır. Yangının çıkma sebebi nedir? Teknik bir arıza sebebi yangın çıkmışsa, konu ile ilgili ihmali bulunanlar kimlerdir ve haklarında ne tür işlemler yapılmıştır?

- Şırnak T Tipi Cezaevi’nde yangından sonra herhangi bir olay, gerginlik, müdahale yaşanmış mıdır? Cezaevinde bulunan mahkumların yakınlarının kaygılarının giderilmesi amacıyla kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?"

"İKİ MAHKUM PROTESTO İÇİN YANGIN ÇIKARDI"

HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez ise Duvar'a yaptığı açıklamada Şırnak Cezaevinde ne olup bittiğini yerinde incelemek için Şırnak'a gitmek istediğini fakat izin verilmediğini söyledi. İrmez Şırnak Cezaevi'nde yaşanılan olayla ilgili olarak şu bilgileri edindiklerini söyledi:“Şırnak Cezaevi'nde bulunan 2 mahkum hücreye alınıyor. Bu çocuklar da cezaevindeki uygulamalara karşı ve protesto amacıyla yangın çıkarmışlar.

Olayın olduğu akşamdan beri, olayı yerinde incelemek için Şırnak'a gitmek istedik. Şu ana kadar cezaevi yönetiminden herhangi bir yetkili ile görüşemedik. Sokağa çıkma yasağının devam etmesi ve cezaevinde yaşanılanların üstünü kapatmak istedikleri için, Şırnak'a girmemize de izin verilmiyor. Akşam saatlerinde Şırnak Devlet Hastanesi başhekimi ile görüştük. Başhekimlikten bize, 1 kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de ağır yaralı olarak yoğun bakıma alındığını ve 10'a yakın gardiyanın da çıkan dumandan zehirlendiği bilgisini aldık.”