Sur iddianamesi açıklandı, baro tepkili

Diyarbakır Barosu Sur iddianamesinde yer alan Tahir Elçi cinayetiyle ilgili iddiaların kendi ellerindeki bilgilerle örtüşmediğini açıkladı. Baro, bir kez daha Elçi cinayetinin gerçek faillerinin bulunmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR  - Diyarbakır Sur'da 15 Ağustos 2015'te başlayan olaylardan sonra teslim olduğu belirtilen 40 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nca mahkemeye gönderilen iddianamede eski Diyarbakır Barosu Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili iddialar da yer aldı. Bugün adliye önünde Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması için çağrıda bulunan Diyarbakır Barosu'na üye avukatlar ise iddianamedeki iddiaların kendi ellerindeki bilgilerle örtüşmediğini söyledi.

'AĞIR İŞLEYİŞ KAYGI VERİCİ'

Diyarbakır Barosu adına yapılan açıklamayı avukat Abdullah Çağer,  okudu. Çağer, “Her hafta olduğu gibi bu hafta da size yeni bir gelişmeden bahsedemiyoruz. Tahir Elçi başkanımızın katledilmesinin üzerinden neredeyse 10 ay geçti ancak ne iddianame ne de iddianameye delil olabilecek hiçbir durum henüz ortaya çıkarılmamıştır. Yargıdaki bu ağır işleyiş kaygı verici bir aşamaya gelmiştir” dedi.

'DELİLLER EKREM Ö.’YÜ YALANLIYOR'

Abdullah Çağer, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Sur ilçesinde operasyonların sürdüğü Şubat ve Mart aylarında teslim olan 32'si tutuklu 40 sanık hakkında hazırladığı iddianamede yer alan tutuksuz sanık Ekrem Ö.’nün ifadesi hakkında da konuştu:

“Bizim Baro olarak yürüttüğümüz soruşturma kapsamında Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yerdeki bütün görüntüler defalarca izlendi. Bu kapsamda orada görgü tanığı olabilecek ne kadar kişi varsa imkanlar dahilinde hepsine ulaşmaya çalıştık. Edindiğimiz bilgiler sonucu kaçan şahıslardan hiç kimsenin öldürmeye yönelik olasılığının olmadığını gördük. Nihayet soruşturma makamı tarafından askeri kriminalden bilirkişi istenmiş, olay yerinden lazer ışınlarıyla birlikte ölçümler alınmış, kurşunun geldiği yön tespit edilmişti. Bu çalışmaların neticesi dosya Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Buradan bir heyetin gönderdiği raporu da detaylı incelemiştik ve burada da kaçan iki şahısın silahından çıkan kurşunların Başkanımıza isabet etmediği, o sırada bir kişinin mermisinin bittiği, diğerinin ise silahının tutukluluk yaptığı, ateş edemez hale geldiklerinde Tahir Elçi’nin henüz hayatta olduğu ortaya konmuştur. Gelinen tablo cezasızlık ve adaletin sağlanmaması üzerinedir. Bizler Diyarbakır Barosu ve hukukçular olarak buna izin vermeyeceğiz.”

Tutuksuz yargılanan Ekrem Ö., ifadesinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin vurulma anının görüntülerini izlediğini belirtmiş, "Net bir şekilde Mahsum Gürkan'ın tek bir atışla Tahir Elçi'yi vurduğunu bizzat gördüm" iddiasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhireyet Başsavcılığı, Sur'da teslim olan 42 kişilik iddianamesinde Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili iddialara da yer verdi.  Savcı iddianamesinde 'Rodi' kod adını kullandığı belirtilen ve PKK mensubu olduğu öne sürülen tutuksuz sanık Ekrem Ö.'nün anlatımlarına da yer verdi. İddianamede o dönem sürekli kamerayla kayıt yaptığı belirtilen Ekrem Ö.'ye ait olduğu öne sürülen şu ifade yer aldı:

"Kamerada Tahir Elçi'nin vurulma anına ait görüntüler vardı. Görüntüler bulunduğum ortamda Rodi ve Zagros adlı örgüt mensupları tarafından izletildi. İzlediğim görüntülerden çok net bir şekilde Mahsum Gürkan'ın (olay anı kaçarken kameralara yakalanan şahıs) tek bir atışla Tahir Elçi'yi vurduğunu bizzat gördüm. Görüntülerde Mahsum Gürkan'ın 'Ben vurdum, ben vurdum' dediğini gördüm. Tahir Elçi olayında Mahsum Gürkan'ın yara almadığını, 'Hakkı' kod adlı örgüt mensubunun sırtından ağır yaralandığını biliyorum. Sur'da tedavisi devam ediyordu. Operasyonun 40'ıncı günü sorumlular hariç diğerleri mühimmat tükendiği için teslim olmak istedi. Sur sorumlusu Ciyager'in talimatı ile mühimmat sevki yapılınca çatışmaya devam ettiler." (DUVAR)