15 Temmuz darbe girişimi Fransa'da tartışıldı

Fransa'nın Strasbourg kentinde dün akşam düzenlenen toplantıda 15 Temmuz tartışıldı. Toplantıyı izleyen ve cemaatçi oldukları iddia edilen bazı kişiler DHA muhabirine kendilerine yönelik 'baskı'dan şikayet ettiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Strasbourg Üniversitesi'ne bağlı Hukuk Eğitim Merkezi 'ERAGE' salonunda yapılan ve 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı toplantıya 100'e yakın Fransız katıldı. Katılanlar arasında siyasiler, eğitimciler, gazeteciler, öğrenciler, Strasbourg Başkonsolosu Özgür Çınar, AİHM eski başkanı Jean-Paul Costa, Strasbourg CHP teşkilatı üyeleri bulundu. Program Strasbourg Odyssee Sineması Yöneticisi Faruk Günaltay'ın 45 dakika süren konuşmasıyla açıldı. Fransa'da 67 yıldır yaşayan ve Fransa'nın en eski Türk vatandaşı olan sinemacı Faruk Günaltay, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisinin siyasi biyografisi, cemaatle ilişkileri, darbe girişiminde yaşananları anlattı.

'AVRUPA SESSİZ KALDI'

İkinci konuşmacı olan Strasbourg Üniversitesi Türkoloji, Siyasi Bilimler ve Tarih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samim Akgönül, darbe girişimi sonrası yaşanan olaylara dikkat çekti. Akademisyen Akgönül konuşmasında, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli mülteciyi barındırdığına, ancak Avrupa'nın Türkiye'ye karşı ayrımcı davrandığına vurgu yaptı. Göçmen politikası nedeniyle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Avrupa'nın Türkiye'de yaşanan bazı durumlara sessiz kaldığını ifade etti. Hükümetin açıklamalarından örnekler vererek, yapılan tutuklamaların ve açığa almaların 'cadı avı'na benzetildiğine dikkat çekti.

'FRANSIZ MEDYASI YANLI HABER YAPIYOR'

Salonda konuşmaları dinleyen Başkonsolos Özgür Çınar, program sonrası soru-cevap bölümünde söz aldı. Başkonsolos Çınar, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu, Fransız medyasının yanlı haber yaptığını söyledi.

'Cemaat üyeleri' muhabire dert yandı

Bu arada programı izleyenler arasında yer alan ve cemaat üyeleri oldukları belirtilen bazı kişiler, DHA muhabirine konuşarak, "darbe girişiminden sonra Avrupa genelinde Türk dernekleri tarafından cemaat yanlılarına yapılan fişlenme girişimlerin çok tehlikeli, yanlış olduğunu" söyledi. Söz konusu kişiler "suçsuz insanların Türkiye'de tutuklandıklarını, Avrupa'da iş yerlerinde, evlerinde baskı ve şiddet uygulandığını" öne sürdü. "Baskılara dayanamayan bazı vatandaşlarımız bu nedenle Fransa ve diğer ülkelerde intihara sürükleniyor" diyen cemaat üyeleri, "Darbe girişimini biz desteklemiyoruz; çok yanlış, darbeyi yapanları cezalandırılsınlar. Dünya'ya rezil olduk" şeklinde konuştu. (STRASBOURG/DHA)

Etiketler Paris cemaat toplantı