'Kürt meselesine eğilmeyin mesajı verildi'

Avukatı Erdal Doğan, yazar Aslı Erdoğan'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Doğan, "Taleplerin bir kısmı karşılandı, bir kısmı halen duruyor" dedi. Doğan, Erdoğan'ın tutuklanmasını ise "Kürt meselesi konusuna eğilmemesi, devletin politikaları konusunda kafa yormaması yönünde mesajdı" diye değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gündem gazetesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan'ın tutukluluğu sürüyor. Aslı Erdoğan'ın ardından 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde aynı gerekçelerle dilbilimci ve çevirmen Necmiye Alpay da gözaltına alındı. Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, Deutsche Welle Türkçe'den Başak Özay'ın sorularını yanıtladı.

'SAĞLIK TALEPLERİNİN BİR KISMI KARŞILANMADI'

25 gündür cezaevinde bulunan Aslı Erdoğan'ın sağlık durumu ile ilgili bilgi veren Doğan, şunları söyledi: "Haftada bir veya iki kez görüşmeye çabalıyorum. Aslı Erdoğan'ın bedensel olarak bazı rahatsızlıkları var, mesela pankreas enzimi ile ilgili bazı sorunları var, şeker rahatsızlığı da yaratabilen. Boyundan omurilik ameliyatı geçirmiş, boyunla ilgili sorunları var. Aynı zamanda bir diyete tabi bir yemek düzeni olması lazım, mevcut değil maalesef. Bu konuyla ilgili talepleri ilettik, bir kısmı karşılandı, bir kısmı halen duruyor."

'DEVLET KİMSENİN KÜRT MESELESİNE EĞİLMESİNİ İSTEMİYOR'

'Bu tutuklamanın hukuki tutuklama olmadığını, siyasal bir cezalandırma söz konusu olduğunu' söyleyen Doğan, "Kürt meselesi konusuna eğilmemesi, devletin politikaları konusunda kafa yormaması yönünde mesaj verildiğini düşünüyoruz. Aslı Erdoğan üzerinden de diğer aydınlara ve muhaliflere bir mesajdı bu. Bu mesajın, cezalandırmanın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. İtirazları yaptık, biri reddedildi, bir daha itiraz incelemesi yapılacak 5-6 gün sonra. Fakat şu anda OHAL rejimi mevcut Türkiye'de. Yargıç ve savcılar eski inisiyatiflerini de artık kullanamaz hale gelmişler. Korku içinde ve siyasi atmosferin etkisinde hareket ediyorlar. Bu nedenle Türkiye'de CHP ve HDP gibi muhalif partilerin konuyu gündeme getirmesine, PEN gibi uluslararası kuruluşların kaygılarını dile getirmesine rağmen halen Aslı Erdoğan tutuklu" diye konuştu.

'HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK HAPSEDİLME GEREKÇESİ' 

Hükümetin iç ve dış güvenlik politikalarını eleştirmenin çok ciddi bir hapis tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Avukat Doğan, Aslı Erdoğan'ın ardından Necmiye Alpay'ın da benzer gerekçelerle tutuklandığına ilişkin konuya dair şunları söyledi: "Sadece Türkiye içindeki değil, Türkiye dışında da Türkiye'nin Suriye’de izlediği politikanın eleştirilmesi ve gündeme getirilmesi de çok şiddetli cezalandırıldı. Can Dündarlar ve diğer gazeteci yazarlar tutuklandı, bu konuda devletin hukuk dışı eylem ve icraatlarının haber konusu yapılması hükümeti ve siyasi iktidarı çileden çıkarmış durumdaydı. Bunun artarak gideceğini biliyorduk, bu devam ediyor." (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Röportajın tamamı