Cizre Belediyesi Eşbaşkanı: Belediyeye giremiyoruz

Kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Kadir Konur kayyım kararına tepki gösterdi. HDP'den, "İktidar, 15 Temmuz’u fırsat bilerek attığı bu vahim adımdan bir an önce vazgeçmelidir" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

CİZRE - İçişleri Bakanlığı'nın kayyım atadığı 28 belediyeden biri olan Şırnak'a bağlı Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Kadir Konur, durumu sabah belediyeye gittiğinde öğrendiğini söyledi.

Belediye binasının ablukaya alındığını söyleyen Konur, Duvar'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sabah uyandığımızda internetin kesik olduğunu gördük. Meğer belediyemize kayyım atamışlar. Sabah belediyeye gittiğimizde polisler tarafından belediye binamızın ablukaya alınmış olduğunu gördüm. Beni ve hiç kimseyi belediyeye yaklaştırmıyorlar. Bu uygulama halkın iradesine vurulmuş bir darbedir. Seçimle iş başına gelmiş bir iradenin üstüne atama yapıldığı nerede görülmüştür? Bu bir hukuksuzluktur."

LEYLA İMRET GÖZALTINA ALINDI

Daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret ise, sabah saatlerinde evine yapılan operasyon sonucu gözaltına alındı. Konur, İmret'in durumu için avukatlarla görüştüğünü ve Cizre'de şu an internetle hiçbir şekilde erişim sağlanılmadığını ifade etti. (DUVAR)

Bakandan kayyım açıklamasıBakandan kayyım açıklaması

HDP Genel Merkezi'nden açıklama

HDP Genel Merkezi'nden de kayyım kararına ilişkin açıklama geldi. 12 Eylül 1980 darbesine gönderme yapılan açıklamada şu ifadeler yer buldu: "Siyasi iktidar ‘yönetime el koyduk’ ifadeleriyle, 36 yıl önceki 12 Eylül 1980 darbesini de hatırlatan tarzda bir kayyum darbesi gerçekleştirmiştir. Bir kez daha belirtiyoruz ki, AKP iktidarı ve Erdoğan tarafından Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen ‘belediyelere kayyum’ düzenlemesi, Anayasa’nın birçok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Kürt kentlerinde yüzde 65-95 arasındaki oy oranlarıyla seçilmiş belediyeler, yerel yönetimler hedef seçilmiştir. Halk, verdiği oyları yok sayan, iradesini gasp eden bu zihniyete boyun eğmeyecek, hukuksuz bu düzenlemeyi kabullenmeyecektir. İktidar, 15 Temmuz’u fırsat bilerek attığı bu vahim adımdan bir an önce vazgeçmelidir." (HABER MERKEZİ)