Diyarbakır kayyımı nasıl karşıladı?

Diyarbakır Sur Belediyesi’ne kayyım atanmasına Diyarbakırlılar tepki gösterdi. Açlık grevindeki Sebahat Tuncel, "Bu darbeye karşı direnmek en meşru haktır" dedi. Basın açıklaması yapmak isteyen vekillere polisi TOMA'lı müdahalede bulundu. Gözaltılar var...

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected]

DUVAR - Diyarbakır, merkez ilçesi Sur Belediyesi’ne kayyım atanacağı kararı ile gerilmiş, ancak Diyarbakır Valiliği tarafından haber yalanlanmıştı. Ancak valilik açıklamasında “Ama bu, atanmayacak anlamına gelmiyor” bilgisi de verilmişti. Bugün sabah saatlerinde ise Sur Belediyesi’ne kayyım atandığı haberi geldi.

Bekir Kaya: Şaibemiz olsa manşetlerde olurdukBekir Kaya: Şaibemiz olsa manşetlerde olurduk

TUNCEL: DİRENMEK MEŞRUDUR

Belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili açıklamalar peş peşe geldi. Öcalan ile görüşmenin sağlanması için açlık grevinde olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DBP'li belediyelere kayyım atanmasının 12 Eylül darbesinden farklı olmadığını söyleyerek, "Bu darbeye karşı direnmek en meşru haktır" dedi. HDP yazılı açıklama yaparak tepkisini dile getirdi. HDP’nin açıklamasında, “Belediyelere kayyım düzenlemesi Anayasa’nın birçok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na dahil olmak üzere demokratik uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırıdır” denildi. Açıklamada ayrıca, “Halkın iradesini tanımayan bu hukuksuz düzenleme bizler için yok hükmündedir” vurgusu yapıldı.

TOMA'LI MÜDAHALE

DBP binasında yapılan açıklamanın ardından HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş ve Sibel Yiğitalp yürüyerek Sur Belediyesi önüne gitti. Ancak, polis, açık alanda açıklama yapılmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Milletvekilleri, belediye önünde açıklamaya izin vermeyen polise tepki gösterdi. Milletvekilleri, belediye önünde açıklamaya izin vermeyen polise tepki gösterdi.

Yaşanan tartışmanın ardından milletvekilleri DBP binasına önüne döndü. Bina önünde açıklama yapılacağı sırada polisin TOMA'lı müdahalesi yaşandı.

sur

Polis bazı kişileri de gözaltına aldı.

diyar3

surbelediyesi1 Belediye binası önünde çok sayıda polis bekleyişini sürdürürken, içeride aramanın devam ettiği bildirildi. Kayyım olarak atanan Vali yardımcısı Bilal Özkan'ın belediyeye geldiği bildirildi.

GERGİN BEKLEYİŞ

Açlık grevinin devam ettiği DBP il binasında ise iki konu konuşuluyor. Kayyım kararı ve Mehmet Öcalan’ın İmralı Adası’nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme dönüşü yapacağı açıklama... Öcalan’ın İmralı’dan getireceği haber konusunda temkinli konuşan açlık grevi ziyaretçileri, belediyelere kayyım atanmasına tepkilerini yüksek sesle dile getiriyorlar. Ziyaretçilerden biri, “Bugün pazar ve Arife günü. Halkın bayrama hazırlandığını biliyorlar, tepkileri en aza indirmek için bilinçli bir şekilde bugünü tercih ettiler. Ama biz kayyımı kabul etmeyeceğiz” diyerek tepkisini gösterdi.

Bir diğer ziyaretçi ise, Mehmet Öcalan’ın İmralı Adası’na gittiğini hatırlatarak, “Bizi aldatmaya çalışıyorlar ama belediyelerimizi teslim etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Sur Belediyesi’nde sabah saatlerinde başlayan polis aramaları ise devam ediyor.