Şırnak'ta eğitim imkansız görünüyor

Sokağa çıkma yasağının 14 Mart’tan bu yana devam ettiği Şırnak’ta eğitimin başlaması mümkün görünmüyor. Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur’un verdiği bilgiye göre, şehirde sadece 8 okul sağlam durumda. Diğerleri ya yıkıldı ya da polis ve asker tarafından karargah olarak kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected] 

DİYARBAKIR - Şırnak’ta 14 Mart 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Yasak devam ederken hükümet, Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması ve adının da değiştirilmesini önermişti. Tepkiler üzerine teklif yürürlüğe girmedi, ancak Şırnak’ın sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle katmerleşen başka pek çok sorunu var.

Geçen yıl kendi şehirlerinde eğitim göremeyen Şırnaklı öğrenciler, yasak devam ettiği için bu yıl da okullarına devam edemeyecek. Şırnak hariç, Türkiye’nin bütün illerinde okullar 19 Eylül’de açılıyor. Şırnak hariç, çünkü şehirde yıkım devam ediyor.

Konuyla ilgili Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur ile konuştuk. Yasak başladıktan sonra 126 gün Şırnak’ta kaldığını belirten Uğur, darbe girişiminden sonra, can güvenliği nedeniyle şehirden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Eğitim-Sen şubesinin de içinde bulunduğu binanın yerle bir edildiğini aktaran Uğur, “Çalışmalarımızı telefon ve internet üzerinden sürdürüyoruz” dedi.

ŞIRNAK ŞANTİYE ALANI GİBİ

Yeni eğitim öğretim yılını Şırnak nasıl karşılamaya hazırlanıyor sorusuna Uğur, “Yüzde 90’ı şantiye alanı olan bir şehir eğitime nasıl hazırlanabilir?” sorusuyla karşılık veriyor. Uğur’un verdiği bilgiye göre, Şırnak’ta sadece 8 okul ayakta. Diğer okullar yıkılmış, ağır hasar görmüş ve polis ile asker tarafından karargah olarak kullanılmış.

Şehirde yıkımın devam ettiğini ve bu koşullarda eğitimin mümkün olmadığını anlatan Serhat Uğur, şunları söyledi: “Ayakta kalan okullara öğrenciler devam etse bile sağlıklı bir eğitim alamayacaklarını söylemek gerekiyor. Öğrencilerin neredeyse tamamı sokağa çıkma yasağıyla birlikte Şırnak’ın dışına çıkmaya mecbur kaldı. Bunlar Şırnak’a dönse okullarını yerinde bulamayabilirler, okullarını bulsalar evlerini bulamayabilirler. Şantiye alanına dönmüş, her köşe başında, her caddede sayısız polis ve askerle karşılaştığınız bir şehir düşünün. Burada bırakın sağlıklı bir eğitim almayı, çocukların sağlıklı bir hayat sürmesi bile mümkün değildir.”

egitim-sen-sirnak-sube-baskani-serhat-ugur Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur, öğretmenlerin can güvenliği gerekçesiyle tayin istediğini belirtti.

AÇILACAK OKUL YOK

Serhat Uğur, birkaç gün önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okul idarecilerine bir mesaj iletildiği bilgisini de paylaşıyor. Buna göre, 19 Eylül’de açılması gereken okulların 15 Ekim’e kadar kapalı olacağı bildirilmiş.

Uğur, “Okulların 15 Ekim’de açılacağı söyleniyor. Ama 15 Ekim’de açılabilecek mi okullar? Sanmıyorum, çünkü açılacak okul yok ortada. Bunu doğrudan söyleyemiyorlar, ama dolaylı olarak çocukların geçen yıl kayıt yaptıkları okullarda devam edebilecekleri mesajı veriliyor. 15 Ekim’den sonra idarecilere yeni bir mesaj göndererek ‘tatili’ uzatacaklarını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

BAZI OKULLAR KARAKOLA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Şırnak’ın İdil, Cizre ve Silopi ilçelerindeki okullarla ilgili bilgi veren Serhat Uğur, sözlerine şöyle devam etti: “Sokağa çıkma yasakları kısmi olarak kaldırıldı bu ilçelerde. Yani geceleri sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bu ilçelerde açık olan okullara öğrenciler gitmeye çalıştılar. Ancak nasıl bir eğitim aldıklarını tartışmaya gerek yok herhalde. İlçede yaşayanların, öğretmenlerin, ailelerin gergin olduğu bir yerde öğrencilerin iyi bir eğitim alma şansı, bir anlamda istikbali elinden alınmıştır.”

Uğur, İdil, Cizre ve Silopi’de bazı okulların yıkıldığını, bazılarının kullanılamaz durumda olduğunu ve bazılarının da karakola dönüştürüldüğünü de sözlerine ekledi.

ŞIRNAK’TAN KAÇIŞ

Uğur, çatışmalarla birlikte çok sayıda öğretmenin Şırnak’tan ayrılmak istediğini aktardı. Öğretmenlerin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle tayin istediğini aktaran Serhat Uğur, "Şırnak ve ilçelerinden bir kaçış olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Öğretmen açığı için hükümetin 25 bin sözleşmeli öğretmen alacağını hatırlatan Uğur, bu uygulama ile Eğitim-Sen gibi muhalif sendikaların bitirileceğini öne sürdü.

Uğur gerekçesini "Çünkü sözleşmeleri her yıl yeniden düzenlenecek ve sakıncalı bulunanların işten uzaklaştırılmaları yasal olarak hiç zor olmayacak. Sözleşmeli öğretmenler muhalif bir sendika olan Eğitim-Sen’e üye olamayacak, haklarını aramaya korkacaklar" sözleri ile dile getirdi.

Sosyal medyada başlayan PKK’li öğretmen istemiyoruz kampanyasına ve MHP’li Sinan Oğan’ın Twitter’da yaptığı çağrıya dikkat çeken Serhat Uğur, bu girişimin planlı olabileceğine dair kuşkuları olduğuna değindi:

“Sanki bir mutabakat hazırlanmış, bütün Kürt ve muhalif öğretmenleri PKK’li diyerek tasfiye etmeye hazırlanıyorlar. Onların yerine ‘vatanperver’ dedikleri kendi kadrolarını yerleştirmek istiyorlar sanki. MHP ve AKP bu konuda anlaşmış gibi görünüyor. Ama Eğitim-Sen olarak öğretmenlerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız.” (DUVAR)