Başbakan Yıldırım'dan valilere: Hainlik yapmayın!

Valiler toplantısında yaptığı konuşmada Başbakan Yıldırım'dan ilginç açıklamalar geldi. Yıldırım 'hata yapma payınız var ama hainlik yapmayın' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Valiler toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Memleketin işini görüyorsanız sakın korkmayın. Sahadaki hiçbir iş hatasız olmaz. Usulü, biçimi her şeyi dört dörtlük yapmaya kalkarsanız işi yapamazsınız. Bir tercih yapacağız, işi mi yapacağız, mevzuatı mı kollayacağız. Hata yapın ama hainlik yapmayın" dedi.

FETÖ'nün kapalı bir örgüt olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi: "Başbakan Müsteşarlığı başta olmak üzere bütün illerde bir nevi kriz merkezi oluşturulması talimatını verdim. Bu olaylarda kendisine haksızlık yapıldığını düşünenlerin veya size dönüş varsa bunların şikayetlerini toplayın. Şüphesiz yanlış yapılmışsa bakılacak ve yapılmış yanlışlar varsa düzeltilecek. Bu konuda yüzde yüz doğru yapılamayacağını baştan kabul ettik."

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

HER ŞEY ÇİÇEK GİBİ DEĞİL: Sizler Ankara’nın Anadolu’daki temsilcilerisiniz. Bir insan düşünün, baş var, uzuvları var. Vatandaşa en yakın duran, her türlü sorunuyla, derdiyle dertlenen mahalli idarelerdir. Biz Ankara’dan gördüğümüzün, sizin gördüğünüzle aynı olmadığınızı biliyoruz. Ankara ile Anadolu’nun olaylara bakışı arasındaki uyumsuzluğun ortadan kalkması lazım. Yazıyoruz, çiziyoruz, talimatları gönderiyoruz. Düşünüyoruz ki orada her şey çiçek gibi. Böyle olmadığını biliyoruz. Sahada ne oluyor ne bitiyor sürekli izlenmesi lazım. Acaba yukarıda planlanıp talimatlandırıldığı gibi işler düzenli gidiyor mu? Bunu çok iyi görmemiz lazım. Bu da nedir, sürekli iletişim. Dinamik bir yönetişim şekli sorunlara zaman kaybetmeden çözüm üretmek için çözüm olabilir.

TÖRENLERE GİDİN AMA...: Masa başında olanlar hesap kitap yaparlar ama sahadaki uygulama hiçbir zaman planlananla aynı olmaz. Memur uygulama yaparken korkar, çekingen davranır. Uygulasam iş görülmüyor, uygulamasam niye uygulamadın diye hesap sorarlar. Memleketin işini yaparken şekil usül hatası yapabilirsiniz, hiç endişe etmeyin. Ama menfaat hatası yapıyorsanız sonuna kadar korkun. Memleketin işini görüyorsanız sakın korkmayın. Sahadaki hiçbir iş hatasız olmaz. Usulü, biçimi her şeyi dört dörtlük yapmaya kalkarsanız işi yapamazsınız. Bir tercih yapacağız, işi mi yapacağız, mevzuatı mı kollayacağız. Hata yapın ama hainlik yapmayın. İllerinizde törenler oluyor, bunlar güzel şeyler ama lütfen bunlarda seçici olun. Bir törene gittim mi işler duruyor. Kendimden biliyorum. Herkes peşinize takılıyor, devlet duruyor. Gidin ama daire başkanlarınıza, amirlere gelmeyin deyin. Beyler ne zaman dönecek, milletin işi ne zaman görülecek. Gitmeyin demiyorum, gidin ama herkes de peşinizden gelmesin, dükkan açık olsun.

SAPLA SAMAN KARIŞIYOR: FETÖ soruşturması ile kamuda görevden alınan, açığa alınan ciddi sayıda sayılabilecek bir tasviye yapılıyor. Sapla samanın karıştığı, titiz davranılmadığı yönünde şikayetler geliyor zaman zaman. İntikam duygusuyla değil adaletle hareket edeceğiz. Bu mesaj karar verecek herkese. Hakimler de dahildir, valiler de dahildir. Biz yurdun her köşesine tek tek gidip acaba doğru mu, yerinde mi kontrol edecek şansımız yok. Sizlerin adaletine, ferasetine güvenmekten başka şansımız yok. Kılı kırk yapacaksınız.

BİLEK GÜREŞİNE KARAR VERDİLER: Burada ölçümüz belli. 17-25 Aralık sonrasıdır dedik. Öncesi bizim için önemli değil. 17-25 Aralık örgütün devletle bilek güreşi yapmaya karar verdiği gündür. Bu tarihten sonra örgütle bağlantılı olanların mazur görülmesi söz konusu olamaz. Devletin kılcal damarlarına kadar sızmış bu alçak terör örgütünün bütün mensuplarının temizlenmesi, bunu vakit geçirmeden yapmamız lazım. Başbakan Müsteşarlığı başta olmak üzere bütün illerde bir nevi kriz merkezi oluşturulması talimatını verdim. Bu olaylarda kendisine haksızlık yapıldığını düşünenlerin veya size dönüş varsa bunların şikayetlerini toplayın. Şüphesiz yanlış yapılmışsa bakılacak ve yapılmış yanlışlar varsa düzeltilecek. Bu konuda yüzde yüz doğru yapılamayacağını baştan kabul ettik. Çünkü örgüt kapalı bir örgüt.

HUDUTTA GEREĞİNİ YAPIN: Yeni sürecin adı savunma değil taarruz. İki şey yapıyoruz. Bir hudut kapılarını güvenliğe alıyoruz. Dışarıdan girişleri önleyemezsek sızlanmanın anlamı yok. Bunu bir kere başta sağlayacağız. Bölgeden gelen valilerimize açık söylüyorum. Hudut kapısı dışında her geçiş düşman geçişidir. Sivillere niye operasyon yaptın diye sorarlar… Bakın açık söylüyorum, hiç tereddüt göstermeyin, düşman geçişidir, anında gereğini yapın.

ÇUKURCA'DA YAPI KURMUŞLAR: Geçen Çukurca’ya gittik, 25 yıldır girilmeyen yere girmişler. Adamlar orada kendilerine göre bir yapı kurmuşlar. Değip dolaşan yok. Şimdi ne oldu? Helak olup gittiler. Şehitlerimiz de oluyor, yüreğimiz yanıyor ama bağımsızlığın bedeli var. Bağımsızlık altın tepside sunulmuyor. Bağımsızlık mücadelesini niçin yaptık, bu toprakları vatan yapmak için. Mutlaka tespit edilen yerlere gideceğiz. Efendim burası riskli… Riskli olan yerler için tedbirini alacağız. Burada kararlılık çok önemli, kararlılık olduğu sürece biz bu işi kısa sürede yönetilebilir hale getiririz. Terörle iltisaklı parti çıkmış bu belediyelere ilişirseniz isyan başlatacağız, şöyle yapacağız, böyle yapacağız… Kimse kusura bakmasın, burası hukuk devleti, kimse hukuktan üstün değildir. Birileri ellerine silah almakla Türkiye’ye, bu büyük ülkeye kafa tutacağını mı sanıyor? Burası bir hukuk devleti, mahkeme çağırıyorsa tıpış tıpış gelecek ifadesini verecek.