Vedat Türkali uğurlandı

Yalova’da hayata gözlerini yuman edebiyat, sinema ve siyaset dünyasının büyük ismi Vedat Türkali bugün İstanbul'dan uğurlanıyor. Törene katılanlar, Vedat Türkali'yi, "Halkların ve barışın dostunu uğurluyoruz" pankartıyla andı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında yaşamını yitiren yazar Vedat Türkali, ailesi, mücadele yoldaşları, dostları ve okurları tarafından son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi'nde 4 gün önce yaşamını yitiren Türkali için Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Camiye gelenler Türkali'nin tabutuna kırmızı karanfiller bıraktı. Aile adına taziyeleri Vedat Türkali'nin kızı Deniz Türkali, sanatçı torunu Zeynep Casalini ile Casalini'nin kızı Angela Ceren kabul etti.

vedat2

Che Guevara tişörtleriyle cenazeye katılan öğrenciler, Vedat Türkali'nin tabutunun başında da sol yumruklarını havaya kaldırıp, Nazım Hikmet'in "akın var" şiirinden dörtlük okudular.

Devrimci ruh ve Vedat TürkaliDevrimci ruh ve Vedat Türkali

vedat7

Türkali'nin torunlarından Ceren Casalini ise törene üzerinde "Düşmana inat bir gün daha" yazılı tişörtle katıldı.

Gülten Kaya, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, HDP Milletvekili Celal Doğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da cenaze törenine katıldı.

vedat3

YÜKSEKDAĞ : ÇOK İSTEDİĞİ BARIŞI YÜKSELTECEĞİZ

"Türkali'yi Yaşama yaşatmaya inancıyla hatırlayacağız" diyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Gururluyuz, Vedat Türkali'ye yoldaş olduğumuz için mutluyuz. Böyle bir yoldaşın bize bıraktığı miras, bizi daha güçlü kılacak. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde onu uğurluyoruz. Çok istediği Türkiye ve bölge barışı için onun sesini ve onun sözünü bugün omuz omuza vererek tekrar yükselteceğiz " diye konuştu.

DEMİRTAŞ: BARIŞI MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Türkali'nin "Bu ülkede adaletli bir barış olacak" sözünü hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, "Bizim için bir talimat olarak kalacak. Ve inşallah ülkemizde barışı, Vedat Türkali ve onun gibi düşünenler, onun gibi mücadele edenlerin hatırına mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu tip şahsiyetler eserleriyle, fikirleriyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler" diye konuştu.

vedat5

ÖNDER: EN ÖNEMLİ BARIŞ ELÇİSİNİ KAYBETTİK

Türkali'nin ölümünün "Türkiye toplumu açısından büyük bir kayıp" olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, "Bir yoldaşımızı kaybettik. Türkiye halkalarının barış elçilerinden en önemlisini kaybettik, bir de meslektaşımızı kaybettik. Bütün halklarımızın, devrimcilerin başı sağolsun" dedi.

Vedat Türkali’ye GüvenVedat Türkali’ye Güven

vedat6

KIŞANAK VE BULDAN DA SAF TUTTU

Cenaze namazı kılınırken HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ile İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da en önde saf tuttu.

Cenaze namazı sırasında kalabalık içinden bir kişi , Vedat Türkali'nin "Bekle Bizi İstanbul" şiirini okudu. Bunun üzerine cenaze namazını kıldıran imam "Dua edelim" diyerek uyarıda bulundu. Namazın kılınması ve helallik alınmasının ardından Türkali'nin tabutu alkışlarla omuzlara alındı. "Yaşasın halkların kardeşliği " sloganları eşliğinde camiden çıkarılıp toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu mezarlığına götürüldü.

Türkali, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşinin yanında toprağa verildi.

Fotoğraflarla Vedat Türkali...Fotoğraflarla Vedat Türkali...

'KÜRT HALKIYLA DOSTLUĞU GÜÇLÜYDÜ'

Cenazeye katılanlar, Duvar'a Vedat Türkaili'yi anlattı...

sabahat tuncel Sebahat Tuncel

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel: "Türkali büyük bir yazardı. İnsanlar onu aydın ve barışsever yönüyle hatırlayacak. Kürt halkıyla dostluğu güçlü bir yoldaşlığı vardı. Biz Kürt halkı onu bu yönüyle hatırlayacağız. Hep bir barış olsun isterdi, Kürt -Türk barışının sağlanması konusunda çok umut ediyordu. Vedat Türkali'nin belki en büyük hayali Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek istemesiydi. Belki de kendisine bu dönemi anlatmak istiyordu. Ama bu şansı olmadı hiç. Ama biz hepimiz biliyoruz ki kendisi bir barış aşığıydı. İnsanların barış içerisinde yaşaması için her türlü dönemde mutlaka bir demeci olurdu. Her konferansta her toplantıda kendi gelemezse bile sözleriyle bizim aramızdaydı ben bunu çok kıymetli ve değerli buluyorum. Bütün diğer yönlerinin yanında bir aydın olması yazar olması entelektüel olması ama bir sosyalist olarak her zaman Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olmasını çok kıymetli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Dolasıyla Vedat Türkali'yi 1 Eylül Dünya Barış Günü önünde uğurluyoruz. Onun barış günü gerçek olmadı ama umarım bizler arkasında kalan yoldaşları olarak onun bu barış umudunu gerçek kılarız. Çünkü çok ihtiyacımız var."

'SÖZÜNÜ SÖYLEMEKTEN HİÇ KAÇINMADI'

ertugrul kurkcu Ertuğrul Kürkçü

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: "Vedat Türkali bir tutum insanı bir tavrın takipçisi olarak toplumun siyasetin kendisinde ve kendisi gibilerden beklediği her adımı atması gereken zamanda ve yerde atmış. Savaş karsısında barışın Kürt halkının özgürlüğü için mücadelede faşizmin karşısında olmanın kendisine bir sözü icbar ettiği yerde o sözü söylemekte ve tutumu göstermekten hiç kaçınmadı. Bence etrafında uyandırdığı bu yaygın sevgi ahalisinin en önemli yönü budur. Çünkü başarılı bir çok edebiyatçı var ama onları hiç kimse bu tutkuyla sevmiyor ya da sevenlerin sevme nedenleri bizim gibi değil. O nedenle ben ailemizden birini kaybettiğimizi biliyorum ve üzgünüm ama bu dünyada herkes gidici Vedat Türkali gibiler bide uzun yaşamın yükünü sırtlarında taşıdılar çok uzun yaşamak çok hata yapmaya elverişli ama özellikle son on yirmi yılını Vedat Bey dar ağacındaki her şeyi ustaca ortaya koyarak hayatını yöneltti bence bizi buraya toplayan en önemli şeylerden biride odur."

'BİZ SANATÇILARIN DURUMU İYİ DEĞİL'

kani beko Kani Beko

DİSK Genel Başkanı Kani Beko: "Ben Vedat Türkali'nin kitaplarını gençlik yıllarında okumuştum: Daha sonra Vedat Türkali'nin  1 Mayıs birlik dayanışma mücadacele günü olan Taksim mitinginde orada da kendisiyle görüşmüştüm: Benim dikkatimi çeken DİSK'e bağlı Sine-sen'in şapkasını giymesiydi. Elinde de bir pankart vardı.  'Abi nasılsın' dedim 'İyim' dedi. 'Hani siz işçilere sürekli toplu iş sözleşmesi yapıyorsunuz ya bizim sanatçıların da durumu çok da iyi değil. Sizin televizyonlarda gördüğünüz gibi değiller, bunların da ekonomik demokratik siyasi sosyal anlamda talepleri var ama bunları demokratik bir şekilde alabilmek için bunların mutlaka sendikalı olmaları gerekir: Ondan dolayı ben şapkamı da aldım pankartımı da aldım. Çağırıyorum gelin sendikalı olun ekonomik demokratik sosyal haklara kavuşun diyorum en azında sendikalı işçiler gibi' dedi. Benim için Vedat Türkali gerçekten bu topraklarda bir çınar ağacı. Bu çınar ağacının Türkiye işçi sınıfına dünya emek hareketine koymuş olduğu katkılar bana göre çok büyüktür. Ben Türkiye işçi sınıfının ve dünya emek hareketinin başı sağ olsun diyorum. Bugün aramızda ayrıldı fakat biz bundan sonra da yürüyüşlerde grevlerde ve direnişlerde Vedat Turkeli ile birlikte yürümeye devam edeceğiz. Bir önerimde gençliğe eğer Vedat Türkali'yi okumayan varsa Vedat Türkali'nin şiirlerini duymayanlar varsa kitaplarını şiirlerini okusunlar."

vedatturkali

Cenazeye katılan bir grupla polis arasında yaşanan gerilim sırasında gaz bombalı müdahale yaşandı.

Müdahalenin yolun kapatıldığı gerekçesiyle yaşandığı belirtiliyor. (Fotoğraflar: Hacı Bişkin)