Yıldırım'dan AB'ye: Terörle mücadele yasasında iyileştirme yapamayız

AP Başkanı Schulz 'darbecileri tespit hızına' şaşırdığını söyledi. Yıldırım 'Bu ölüm kalım meselemiz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım Avrupa Birliği'nin vize serbestisi için Türkiye'ye şart koştuğu terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması hususunu gerçekleştiremeyeceklerini, bunun Türkiye için ölüm kalım meselesi olduğunu belirterek, konuya farklı bir çözüm yolu bulunması gerektiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım şunları söyledi:

-AP Başkanı Schulz'a darbe sonrası AB'den beklediğimiz gür sesi duymadığımızı ifade ettim, bugün daha iyi anlaşıldığımızı görüyorum, bunu kendisi de teyit etti.

-Geri kabul ve vize serbestisi ile ilgili yerine gelmeyen hususlarda görüş alışverişinde bulunduk, aşılamamış gibi gözüken husus terörle mücadele yasasıdır.

-Terörle mücadelenin sadece Türk halkının güvenliği için değil, tüm Avrupa'nın güvenliği ile ilgili olduğunun bilinmesini isterim.

-Terörle Mücadele Yasası'nda bir gevşeme, iyileştirme yapmanın bu tehdidi büyüteceği aşikardır.

-Bununla ilgili başka bir çözüm yolunun bulunmasının elzem olduğunu ifade ettik.

-Geri kabul ve vize serbestisi beraber yürüyecek, karşılıklı taahhütlerin bir kısmı yerine geldi bir kısmı gelmedi, bunları yerine getirmek için şu anda imkanımız var, tek istisnası terörle mücadele kanunu.

-Biz terörle mücadele yasasında iyileştirme yapamayız, bu ölüm kalım meselemiz.

-Vize serbestisi olmalı, belli kişilerle sınırlı muafiyet bunun alternatifi değil.

-Terörle mücadele kanununda herhangi bir geri adım söz konusu değil ancak bunu AB-Türkiye ilişkilerinin tıkanması için bir sebep olarak görmek de doğru değil.

SCHULZ: BU KADAR ÇABUK TESPİT EDİLMESİ BİZİ ŞAŞIRTTI

Schulz da basın toplantısında darbe girişimi sonrasında yaşanan gözaltı ve yargılamalar ile vize serbestisi konusundaki sorular üzerine söyledi:

-Türkiye temel hakları korumalı, Türkiye ile görüşmelerde her konuda görüş birliği içinde değiliz.

-Terörle mücadele kanunu konusunda Türkiye-AB arasında farklılıklar nedeniyle bir adım atılamıyor ama bu vize serbestisi konusunun başarısız olacağı anlamına da gelmiyor.

-Biz burada tutuklamaların ve darbeyi desteklediği ileri sürülen insanların bu kadar çabuk tespit edilmesi bizi düşündürdü. Üzerinden 48 saat geçtiğinde binlerce insanın tutuklanması bizi şaşırttı. Darbenin boyutuna gelince, bunu en katı şekilde kınadık. Kendi halkına ateş eden bir orduyu sadece hor görebilirsiniz. Bunu izleyen günlerde katı ve organize bir şekilde soruşturma başlatılması bizde soru işaretleri yarattı.

-Şu anda Türkiye ile AB arasında farklılıklar nedeniyle bu konuda adım atılamıyor ama bu başarısız olacağı anlamına gelmiyor. Şu ana kadar net bir cevap verebilirim, herhangi bir adım atılamıyor ama son söz bu değil" yanıtını verirken, Binali Yıldırım'ın yanıtı ise şu şekilde oldu: "Biz Türkiye olarak net görüşümüzü beyan ettik. Terörle mücadele yasasında bir esneme geri adım, şartlardan dolayı mümkün değildir. Bu durumu Avrupalı dostlarımızın anladığını düşünüyoruz. Bu ortak bir tehdittir. Bu sorunu nasıl aşarız, kafa yormamız gerekiyor bu konuda anlaştık.