ABD Suriye'nin kuzeyinde devrede

ABD Savunma Bakanlığı, Cerablus'un güneyindeki çatışmalar için 'Kabul edilemez' açıklaması yaptı. Bakanlık, "Bütün silahlı aktörleri derhal geri çekilmeye, yatışma ve iletişim kanallarının açılması yönünde gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonu devam ederken, ABD'den yeni bir açıklama geldi. ABD'nin IŞİD Karşıtı Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı'nı kaynak göstererek, 'ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaların IŞİD'e odaklanması konusunda birlik sağlanması için devrede olduğunu' söyledi. McGurk, Suriye2nin kuzeyinden gelen çatışma haberlerinin ABD için 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.

'KOORDİNASYON HALİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ'

McGurk, Twitter'dan yaptığı açıklamaları, Pentagon basın sözcüsü Peter Cook'un açıklamasına dayandırdı. McGurk, 'Pentagon basın sözcüsünün açıklamasından bölümler' olarak paylaştığı tweetlerde şu ifadeleri kullandı:

"Cerablus’un güneyinde Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalefet grupları ve Suriye Demokratik Güçleri’yle bağlantılı unsurlar arasındaki çatışma haberlerini izliyoruz. Şunu açıkça söylemek istiyoruz ki, artık IŞİD’in bulunmadığı bu bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez buluyor, derin bir endişe nedeni olarak görüyoruz. ABD bu eylemlere müdahil değildi, bu eylemler ABD'yle koordinasyon halinde gerçekleştirilmedi ve bunları desteklemiyoruz. Bu bağlamda, bütün silahlı aktörleri derhal geri çekilmeye, yatışma ve iletişim kanallarının açılması yönünde gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. ABD, hem yatışmayı, hem de hâlâ ölümcül ve ortak tehdit olan IŞİD'e odaklanma konusunda birlik sağlamak için aktif olarak devrede."

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

DOD: Monitoring reports of airstrikes & clashes south of #Jarabuls b/w Turkish forces, some opposition groups, & units affiliated with #SDF.

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

DOD: The United States was not involved in these activities, they were not coordinated with U.S. forces, and we do not support them.

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

DOD: The US is actively engaged to facilitate such deconfliction and unity of focus on #ISIL, which remains a lethal and common threat.

— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 29 Ağustos 2016

'KABUL EDİLEMEZ'

New York Times, Pentagon'un Cerablus'ta YPG'yle çatışma haberleri hakkında bir 'uyarı' yaptığını yazmıştı. Gazete, Pentagon sözcüsü Peter Cook'un pazar gecesi basına gönderdiği bir e-postada şu ifadeleri kullandığını yazmıştı: "Artık IŞİD’in bulunmadığı Cerablus’ta Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalefet grupları ve Suriye Demokratik Güçleri’yle bağlantılı unsurlar arasındaki çatışma haberlerini yakından izliyoruz. Şunu açıkça söylemek gerekir ki, bu çatışmaları kabul edilemez buluyoruz.” 

'TÜM AKTÖRLERİ GERİ ÇEKİLMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

E-postada şu ifadeler dikkat çekmişti: “Burası zaten kalabalık bir savaş alanı. Bu bağlamda, bütün silahlı aktörleri derhal geri çekilmeye ve yatışma için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.”