Firari 'imam' Adil Öksüz'den Clinton'a bağış iddiası

Amerikan gazetesi USA Today, darbe girişimi sonrası 'Havacıların İmamı' olduğu gerekçesiyle aranan Adil Öksüz'e ilişkin bir haber yaptı. İddiaya göre, Öksüz Hillary Clinton'ın kampanyasına bağış yapmak için naylon bir şirket kurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Fethullah Gülen Cemaati'nin, ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'a, aday adayı olduğu dönemde bağış yaptığı iddia edilen mensuplarının listesi sızdırıldı.

ABD'nin en çok satan gazetelerinden USA Today ilgili haberinde, Ankara’daki Akıncı Üssü’nde gözaltına alındıktan sonra salınan ve 'Hava Kuvvetleri İmamı' olduğu suçlamasıyla her yerde aranan Adil Öksüz'ün, iki yıl önce Clinton'a paravan bir şirket üzerinden 5 bin dolar bağış yaptığını yazdı. Haberle eş zamanlı olarak internete sızdırılan bir listedeyse, Clinton'a bağış yapan 'Öksüz' soyadlı kişi, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi (TCAE) Başkanı Kemal Öksüz olarak yer aldı.

'ADİL ÖKSÜZ PARAVAN ŞİRKET KURDU'

USA Today'in manşetten verdiği haberde Adil Öksüz ve diğer bağışçıların, 'Ready for Hillary' adlı, Clinton'la resmi bağlantısı bulunmayan siyasi eylem komitesine (PAC) yaptığı belirtilen bağışlara ilişkin iddialar şöyle:

  • Öksüz 2010 yılında, ABD'nin New Jersey eyaletinde Harmony Enterprises adlı bir paravan şirket kurdu. 27 Haziran 2014'te bu şirket üzerinden, o dönem başkan adaylığı henüz kesinleşmemiş olan Hillary Clinton için para toplayan bir dizi siyasi eylem komitesinden 'Ready for Hillary'ye 5 bin dolar bağış yaptı.

'ŞİRKETİN YERİNDE OTOPARK ÇIKIYOR'

  • USA Today, şirketin internet sitesindeki bilgilere göre kağıt üretimi yaptığını, eyaletin Lodi beldesinde gösterilen adresinin karayolu üzerinde yer alan bir otoparkta çıktığını ve sitede yer alan telefon numarasının kullanım dışı olduğunu yazdı. ABD’de vatandaş olmayan kişilerin seçim kampanyalarına bağış yapmalarına izin verilmiyor; yabancı şirketler bu ülkede elde ettikleri kâr ve Amerikalı çalışanları üzerinden bağış yapabiliyor.

'AYNI GÜN 62 BİN DOLARLIK BAĞIŞ YAPILDI'

  • Habere göre, söz konusu bağış Lodi ve çevresinde yaşayan bir grup Amerikalı Türk'ün yaptığı 62 bin dolarlık bağışın bir parçası. USA Today, söz konusu bağışçıların büyük kısmının Gülen’le bağlantılı olduğunu savundu; bu kişilerin bağış yaptığı şirketlerin ya hiç faaliyet göstermediğini ya da sonradan kapandığını yazdı.

'ÖKSÜZ'ÜN KAYINBİRADERİ DE LİSTEDE'

  • Haberde, bu 'şüpheli' şirketlerden bir diğeri ikinci el araba alım satımı yaptığını belirten Under 70 Auto Sales isimli şirket. USA Today, aynı gün 7 bin 500 dolar bağış yapan şirketin Öksüz'ün kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım'a ait olduğunu yazdı. Habere göre, Yıldırım LinkedIn'de kendisini 'Harmony Enterprises'da yetkili müdür' olarak tanıtmış. Bu şirketin de telefonu hizmet dışı.
  • Under 70 Auto Sales şirketinin bulunduğu arsa, bağışların yapılmasından sadece bir gün önce 510 bin dolara satılmış. Satışı yapan ise, yine Abdülhadi Yıldırım adına kayıtlı Sansun USA LLC adlı şirket.

'BİR KİŞİNİN İKİ ŞİRKETİNDEN 12 BİN 500 DOLAR'

  • USA Today'e göre, Lodi beldesinde iki başka ikinci el araba satış yeri daha Clinton için para toplayan komiteye 12 bin 500 dolar bağış yapmış. Haberde, bu iki şirketin sahibinin, Demokrat Parti'ye düzenli bağış yapan Mustafa Urgulu olduğu; şirketlerden birinin kapandığı, diğerinin satıldığı belirtildi. USA Today, Urgulu'ya telefonundan bıraktığı mesajlara yanıt alamadı.

'NEW YORK KÜLTÜR MERKEZİ YÖNETİCİLERİ DE LİSTEDE'

  • Gazete, aynı tarihte Gülen'le yakınlığı bilinen New York Türk Kültür Merkezi'nin (TCC) iki yöneticisinin yine Clinton'a bağış yaptığını yazdı. Buna göre, merkezin eski başkanı Recep Özkan komiteye 20 bin, doğrudan Clinton'ın başkanlık kampanyasına da 5 bin dolar bağış gönderdi. Özkan, Clinton Küresel Girişimi Vakfı'na da 500 bin-1 milyon dolar arasında bağış yapan kişiler listesinde yer alıyor.
  • Özkan bağış yaptığı kampanyaların mali kayıtlarında Baharu INC. şirketinin başkanı ve Everglobe Partners LLC şirketinin yönetim kurulu başkanı olarak görünse de, USa Today iki şirketin de ileyen bir telefon numarasına ya da e-posta adresine ulaşamadı.
  • TCC'nin eski başkanı ve 'Ready for Hillary' komitesinin mali eş başkanı olarak görünen Gökhan Özkök de aynı gün komiteye 5 bin dolar bağış yapmış. Özkök, Mart 2014'te yine 5 bin dolar bağış yaparken, sonraki yıllarda Clinton'a 8 bin dolar bağışta bulunmuş.  Ancak Özkök'ün şirketine de ulaşılamıyor. White Tulip Global adlı şirket internet sitesindeki numaradan arandığında telesekreterle karşılaşılınıyor, atılan e-postalar geri dönüyor.

CLINTON'A GÜLEN'İN 'DUALARINI' İLETMİŞLERDİ...

  •  Özkan ve Gökhan Özkök'ün adı, Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı'nınki yerine şahsi sunucusunu kullandığı için Kongre'ye ifade vermesine yol açan ve kamuoyuna açıklanan e-postalarında da gündeme gelmişti. Özkök'ün 2009'da Clinton'ın danışmanlarından Huma Abedin'e e-posta yazarak, dirseğini kıran Clinton'a geçmiş olsun dileklerini ve 'Gülen'in dualarını ilettiği' ortaya çıkmıştı.