“Alevilik Diyanet’te değil Başbakanlık’ta…”

Alevilik ile ilgili tasarının hazır olduğu öne sürüldü. Hürses yazarı Fehmi Çalmuk, Alevilik ile ilgili kurumun Diyanet bünyesinde olmayacağını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet kaynaklarından iyi haber aldığı bilinen gazeteci yazar Fehmi Çalmuk, hürses.com.tr adresindeki köşesinde, Alevilikle ilgili tasarının hazır olduğunu yazdı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işlevi ve geleceğiyle ilgili ilginç ipuçları veren yazıda, Alevilik konusunda Diyanet’e değil, Başbakanlığa bağlı bir Genel Müdürlük düşünüldüğünü iddia etti.

Yazıda, eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in görevde olduğu dönemde yazara, “Sunni devlet geleneğinin korunması için din eğitimi ve öğretimi gereklidir. Bunu iyi yazın. Bu devletin gizli Anayasasıdır” dediği de ifade edildi.

Yazıdaki bazı başlıklar şöyle:

ARTIK SON NOKTAYA GELİNDİ: Ehli Sünnet değince Türkiye’de Türkmen ve Yörük geleneği olarak gelişen Anadolu Bektaşiliği/Aleviliği’ni ayırt eden bir bakış açısı ortaya çıkıyor ki bunun şiddetle karşısındayım. Anadolu Bektaşiliği/Aleviliği Ehli Sünnet’in merkezindedir. Bunun en belirgin adımı ise son Alevi Çalıştayı’nda atıldı.

Artık son noktaya gelindi. Hükümetin bu konuda hazırladığı tasarı da hazır. Aleviler Diyanet İşleri Başkanlığı’na değil Başbakanlığa bağlı bir Genel Müdürlüğe bağlı olacak.

Tasarı ile Cemevleri’nin cami karşılığı bir ibadethane olmadığı kabul edilerek Kültür evi statüsünde olması karara bağlandı.

Alevi Dedelerinin özellikle 15 Temmuz sonrası Devletin yanında oldukları vurgusu ise dikkat çeken önemli bir husus. 28 Şubat öncesi ve sonrası Kemalizm’in yeni din anlayışı olarak ortaya konulması ve Alevilerin bu anlayışın öncüsü yapılması gibi bir tezgahın bozulmasından en başta “Derin millet/devlet aklının” memnun kaldığını da belirteyim.

*

İMAM HATİPLERİN HAMİSİ: Demirel “İmam Hatiplerin hamisi” olarak başladı söze... “Ben iş başına geldiğim zaman bu okullardan 24 tane idi. Bıraktığımda 400 tane idi. Bu okulları açtığım için eleştirildim. Beni eleştirenler gitti. Din dersini zorunlu yaptı (12 Eylül yönetimini kastediyor) Bunu halk biliyor. Bizim amacımız herkesin dinini öğrenmesidir. İmam hatip liselerinden mühendis, doktor çıkmalı. Bu okulların üniversitelere girmesini biz sağladık. Bakın bugün 10 binlerce insan babasının cenaze namazını kılmaktan aciz. Farz-ı Kifaye olan cenaze namazını kılmayı bilmiyor. Bu ülkede neyin yapılıp yapılmayacağını en iyi ben bilirim. 1949’a kadar İmam hatip yetiştiren okullarımız yoktu. Şimdi bir fırtına yaşanıyor. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede kimse dinsizliği savunamaz. Sunni devlet geleneğinin korunması için din eğitimi ve öğretimi gereklidir. (Bunu iyi yazın. ‘Bu devletin gizli Anayasasıdır.’ Diye seslendi.) Size bir takım haksızlıklar yapılmış olabilir. Bu haksızlıklara karşı tepkinizi yumuşak şekilde yapın. Sert bir üslup kullanmayın. Dini, devleti ve vatanı kurtarma iddiasında olmayın. Dinin sahibi Allahtır.  Bir zamana kadar her şey normal gitti. Sabırlı olun her şey düzeltilecek. Camiye okula kışlaya siyaset girmeyecekti. Girdi. Bu sizin imajını zedeledi. İmajınızı düzeltin.