'Almanya Erdoğan'la bir terör örgütünü ilk kez ilişkilendirdi'

Berlin'in bir soru önergesine yanıtında Erdoğan'ı 'terör'le ilişkilendirdiği iddia edildi. Haber, Alman devlet kanalı ARD'de yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman devlet televizyonu ARD, Almanya hükümetinin Türkiye'yi ilk kez 'Ortadoğu'daki İslamcı gruplarla ilişkilendirdiğini' duyurdu. Haber, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından bir gensoru önergesine verilen yanıta dair gizli bir belgeye dayandırıldı.

ARD'ye göre söz konusu tespit, Sol Parti (Die Linke'nin) Türkiye'yle ilgili bir soru önergesine verilen yanıtta yer aldı. Buna göre, Alman federal istihbarat teşkilatı BND'den alınan bilgilere dayanarak hazırlanan gizli belgede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler'le 'ideolojik bağları' bulunduğu savunuldu.

'MÜSLÜMAN KARDEŞLER'LE İDEOLOJİK YAKINLIK'

Belgede, "İktidardaki AK Parti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mısır'daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye'deki silahlı İslamcı muhalefet gruplarına yönelik çok sayıda dayanışma mesajı ve destek eylemleri, Müslüman Kardeşler'le ideolojik yakınlığa işaret ediyor" denildi.

'İSLAMİ GRUPLARIN ANA PLATFORMU'

ARD'ye göre belgede ayrıca, "Ankara'nın 2011'de bu yana aşamalı olarak İslamileşen iç ve dış politikasının sonucunda, Türkiye Ortadoğu'daki İslamcı grupların ana eylem platformu haline geldi" ifadeleri kullanıldı.

'TERÖR' VURGUSU ARD'DEN

Alman devlet kanalının haberi verirken "Alman hükümeti resmi olarak ilk kez Erdoğan'la bir terör örgütü arasında doğrudan ilişki kuruyor" değerlendirmesi yapması dikkat çekti. Gazze'nin seçilmiş hükümetinin başındaki Hamas, 2013'ten bu yana AB'nin terör örgütleri listesinde.