Sıla siyasetin gündeminde

Yenikapı mitingine katılmayacağını açıkladığı için konserleri iptal edilen ve sosyal medya üzerinden hakaretlere maruz kalan şarkıcı Sıla'ya CHP ve HDP'den destek geldi. Konuya ilişkin olarak Kültür Bakanlığı'na da soru önergesi verildi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

DUVAR - 7 Ağustos’ta düzenlenen Yenikapı mitingine katılmayacağını açıkladıktan sonra yoğun baskılara maruz kalan Sıla’ya siyaset dünyasından rötarlı destek geldi. CHP’li sanatçı isimlerden Faruk Demir, aktif siyasetteki isimlerden STK’lara kadar herkesi Sıla’ya destek vermeye çağırdı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da, Başbakan ile Kültür ve Turizm Bakanı'na bu konularla ilgili soru önergesi verdi.

21. yasama dönemi milletvekili, sanatçı Faruk Demir, Sıla’nın doğru bir noktaya bastığını belirterek, “Sadece mitingle devlet yönetilemiyor. Liyakat, Sıla’nın dediği tam bu” derken, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Sıla’nın darbelere karşı olduğunu kesin bir dille belirtmesine rağmen, siyasi pozisyonu  yeterli  bulunmadığı için  baskıya maruz kaldığına dikkat çekti. “Sıla, bu konuda daha fazla konuşmaya ve harekete geçmeye mecbur bırakılmaktadır”  diyen Sancar, “Sözü söylemek kadar söylememek, eyleme geçmek kadar geçmemek de düşünce ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz parçalarıdır” yorumunda bulundu.

'LİNÇ GİRİŞİMİNE SANATÇILAR VE KURUMLAR ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR'

Faruk Demir, Duvar’a Sıla’nın yalnız bırakıldığına dikkat çekerek, “Üzülerek görüyorum ki bu linç girişimine karşı özellikle sanat kurumları ve sanatçılar ölü taklidi yapıyor. Buradan bütün siyasi partileri , aydınları, sanatçılar ve sanat kurumlarını,  STK’ları e sözde değil özde demokrasi diyenleri bu linç girişimine dur demeye çağırıyorum” dedi ve ekledi:

“Sıla sadece iki laf etti. Söylediğinin özeti şu; darbeye karşıyım. Ama ahali toplamakla bu işler son bulmaz. Yalan mı? Evet 15 Temmuz kalleş hain aşağılık katil bir darbe girişimidir. Şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Demokrasiye sarılan kardeşlerimiz Atatürk ve Türk bayrağını iyi sahiplendiler mutlu olduk. Ama demokrasi sadece bana dersen, olamaz. Sılaya da lazım. Tıpkı Zekeriya Öz’e  daha önce 'hukuk sana da lazım' dediğimiz gibi, ama sözümüzü dinlemedi. Medeniyetler başkenti İstanbul belediye başkanı ve 15 Temmuz demokratları linç girişimi başlattı. Sayelerinde dünyaya ne kadar demokrat bir ülke olduğumuzu duyurduk. Üzülme Sıla. Daha dün bu ülkenin genelkurmay başkanı, rektörü bilim adamı, yazar, çizerine aynı linç yapılmadı mı? Ergenekon, Balyoz vs. diye bu değerler linç edilip terörist diye hapse atılmadı mı? Sen fikrini söyledin. Bizler özgür düşüncesini söyleyen her kim olursa onun yanındayız. Olmalıyız. Ama üzülerek görüyorum ki bu linç girişimine karşı özellikle sanat kurumları ve sanatçılar ölü taklidi yapıyor. Buradan bütün siyasi partileri , aydınları, sanatçılar ve sanat kurumlarını,  STK’ları, sözde değil özde demokrasi diyenleri bu linç girişimine dur demeye çağırıyorum."

HDP’Lİ SANCAR’DAN HÜKÜMETE SORULAR

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da, Başbakan ile Kültür ve Turizm Bakanı'na Sıla ve  sanatın içinde bulunduğu durumla ilgili  soru önergeleri verdi. “Sıla'nın konserleri birbiri ardına iptal edilmekte ve lince varan bir kampanya yaygınlaşmaktadır” diyen Sancar, “Darbelere karşı olduğunu kesin bir dille belirtmesine rağmen, siyasi pozisyonu yeterli bulunmayan Sıla, bu konuda daha fazla konuşmaya ve harekete geçmeye mecbur bırakılmaktadır. Sözü söylemek kadar söylememek, eyleme geçmek kadar geçmemek de düşünce ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz parçalarıdır” dedi.

Kültür ve Turiz Bakanı Nabi Avcı’ya yöneltilen sorular şöyle:

* Darbe girişimi sonrasında herhangi bir cemaatle ilişkisi bulunmayan, emekten ve demokrasiden yana tavırlarıyla bilinen sanatçıların görevden uzaklaştırılması hangi gerekçeye dayanmaktadır? Bu uygulamanın amacı nedir?

* Bu tür baskı ortamlarının yaratılması, evrensel olarak bilim, sanat ve düşünce özgürlüğüne haksız bir müdahale olarak kabul edilmektedir. Bu ortamın değişmesi için herhangi bir önlem almayı düşünmekte misiniz?

* Sanatın özgür ve demokratik bir ortamda gelişmesinin sağlanması, bu yolla eleştirel görüşlerin yeşerebilmesi için gereken güvenceli statü yerine, sanatçılar neden taşeron sözleşmeleriyle istihdam edilmektedir?

* Tiyatro oyunlarını engellemenin, sanatçıların görevden uzaklaştırılmalarının ve sahneye çıkmalarının önüne geçmenin darbe girişiminin önlenmesi ile ne tür bir ilişkisi bulunmaktadır?

* Sanatı takdir eden ve sanatçıların performansını değerlendiren merciin, sanatçılar ve seyirciler olması gerekirken, bu alanın öznesinin yerini bürokratların alması, kültür ve sanat alanındaki özerkliği nasıl etkilemektedir?

Etiketler siyaset sıla destek