Yargının zirvesi ikiye bölünecek

AK Parti, CHP ve MHP Anayasa değişikliği için yarın buluşuyor. Pakette ağırlıklı olarak yargıyla ilgili düzenlemeler yer alacak.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Anayasa değişikliği konusunu görüşmek için Ak Parti, CHP ve MHP yarın saat 15.30’da bir araya geliyor. Ak Parti’nin toplantıya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Genelkurmay Başkanlığı ve MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanması’ önerisini getirmesi halinde muhalefetin kapıları kapatacağı belirtiliyor.

'BAHÇELİ TAVRINI DAHA ÖNCE KOYDU'

Komisyonda CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Ak Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, MHP’den ise Mehmet Parsak görevlendirildi. Anayasa masasına HDP davet edilmedi.

MHP adına komisyon müzakerelerini yürütecek isim Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iktidar - muhalefet arasında önemli bir uzlaşma olduğuna dikkat çekti. Liderler zirvesi ile başlayan bu kültürün anayasa masasının ilk gününden bozulmayacağını düşündüğünü söyleyen Parsak, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Genelkurmay ve MİT’le ilgili görüşlerini daha önce açıkladığını hatırlattı.

PAKETTE NE OLABİLİR?

Masaya gelmesi beklenen mini anayasa paketinde yargıyı yeniden şekillendirecek düzenlemelerin yer alacağı kaydediliyor. Pakette, Gülen cemaatinin etkili olduğu ileri sürülen askeri yargının lağvedilmesi ve HSYK’nın (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) yeniden yapılandırılmasına yönelik maddelerin yer alması bekleniyor.

Ankara kulislerinden, TBMM'nin 24. döneminde Meclis'teki partilerin uzlaşma sağladığı anayasa paketinin görüşmelere zemin olabileceği konuşuluyor.

HSYK İKİYE BÖLÜNÜLOR

Partilerin üzerinde uzlaşma sağladığı hükümlerin benimsenerek “mini pakete” taşınması durumunda, HSYK, “Hâkimler Kurulu” ve “Savcılar Kurulu” olarak ikiye bölünecek. Hâkimler Kurulu 15, Savcılar Kurulu ise yedi üyeden oluşacak.

Hâkimler Kurulu’nun üç üyesi Yargıtay üyelerinin, ikisi Danıştay üyelerinin, ikisi üniversitelerin hukuk siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde en az 15 yıl görev yapmış öğretim üyelerinin, ikisi mesleğinde 15 yıl görev yapan avukatların, altısı en az 15 yıl görev yapan 1. sınıf kürsü hakimlerinin kendi aralarında yapacakları seçim sonucu her üyelik için gösterecekleri dört kat aday arasından TBMM tarafından seçilecek.

UZLAŞMA SAĞLANAN 9 MADDE

24. dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun anayasa taslağının yargı bölümünde üzerinde tam mutabakat sağlanana 9 madde şu düzenlemeleri içeriyordu.

- Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı

- Hâkimlik mesleği ve teminatı

- Savcılık mesleği ve teminatı

- Adli kolluk

- Adalet hizmetlerinin denetimi

- Uyuşmazlık Mahkemesi

- AYM üyelerinin görev süresi ve üyeliğin sona ermesi

- Anayasa Mahkemesi kararları

- Anayasa şikayeti