Torba tasarıdaki tartışmalı ‘AOÇ’ düzenlemesi çıkarıldı

Torba yasa tasarısında yer alan 9 madde çıkarıldı. Geri çekilen maddeler arasında Atatürk Orman Çiftliği'yle ilgili madde de bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen 75 maddelik torba tasarıda, tartışmalara neden olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) düzenlemesinden geri adım atıldı. Tasarıda verilen önergeyle AOÇ, ‘Türkiye Varlık Fonu kurulması’, gibi toplam 9 madde çıkarıldı. Fon düzenlemesiyle ilgili bir alt komisyon kuruldu.

Gazeteduvar’ın önceki gün duyurduğu torba tasarıda hükümet, AOÇ düzenlemesinden geri adım attı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayan görüşmelerde, CHP söz konusu maddeye itirazlarını dile getirdi. İlerleyen dakikalarda AK Partili komisyon başkanı 9 maddenin tasarı metninden çıkarılacağını bildirdi. Tasarı görüşmeleri kalan maddelerle devam ediyor.

Geri çekilen 10. Madde, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içinde yapılmakta olan temapark ve hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve buraya gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların yer aldığı alanın bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesine 29 yıllığına tahsisini öngörüyor. Aynı madde koordinat verilerek belirtilen Beştepe arazisine işaret ediyordu. Mimarlar Odası, bu koordinatın Cumhurbaşkanlığı Külliyesini işaret ettiğini öne sürmüştü.

Tasarının 12. maddesi ise, tapuda kişiler adına kayıtlı iken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mahkemelerce orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapusu iptal edilerek verilen müsadere kararı gereğince, Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetine alınan fabrika veya ticarethane niteliğindeki bina ve tesislerin üzerinde yer aldığı devlet ormanlarının tapu sicilindeki vasfı halihazır durumuna uygun olarak tahsis edilmesi ve orman tahdit sınırlarının da buna göre düzeltilmesini öngörüyor. (DUVAR)