Darbe girişimi NATO'ya 'sıçradı': Türk subay ABD'ye iltica başvurusu yaptı

NATO'da görevli bir Türkiyeli subay 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ABD'ye iltica başvurusunda bulundu. Bu kişinin, İzmir'deki askeri casusluk davasında sahte delil üretmekle suçlanan Tümamiral Zeki Mustafa Uğurlu olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye çağrılan NATO'da görevli bir subayın ABD'ye iltica başvurusunda bulunduğu iddia edildi. Reuters ajansına konuşan iki Amerikalı yetkili, bu kişinin NATO'nun ABD'deki Müttefik Dönüşüm Komutanlığı'nda görevde bulunan bir subay olduğunu söyledi.

VIRGINIA'DA GÖREVLİ

Ajansın görüştüğü yetkililer, bu subayın Virginia'daki Müttefik Dönüşüm Komutanlığı'nda görev yaptığını belirtse de ismi ve rütbesi hakkında açıklama yapmadı. Türkiye'nin Washington büyükelçiliğinde görevli bir yetkiliyse Reuters'a, bu kişinin Tümamiral Zeki Mustafa Uğurlu olabileceğini söyledi.

'UĞURLU 22 TEMMUZ'DA KAYBOLDU'

Darbe girişimi sonrası hakkında gözaltı kararı verilen Uğurlu'nun ortadan kaybolduğunu anlatan yetkili, "Uğurlu 22 Temmuz'da rütbelerini ve kimliğini bıraktı ve bundan sonra kimse kendisinden herhangi bir haber alamadı" dedi. Türk yetkili iltica başvurusu hakkında bilgisi olmadığını söylerken, daha alt rütbeli iki askerin de ABD'den Türkiye'ye çağrıldığını belirtti. Bu kişiler hakkında gözaltı kararı bulunmuyor.

'BİR İLK'

Söz konusu iltica girişiminin bir ilk olduğunu yazan Reuters, başvurunun iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginlik yaratma potansiyeli bulunduğu yorumunu yaptı. Ajansın ulaştığı Pentagon sözcüsü Jeff Davis ise Türkiye'nin askeri personeli hakkında açıklama yapmayacağını söyledi.

ASKERİ CASUSLUK DAVASININ KİLİT İSMİ

Mustafa Zeki Uğurlu Mustafa Zeki Uğurlu

Uğurlu hakkında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden kısa süre önce İzmir'deki gizli bilgi ve belge bulundurma davası soruşturmasında sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı ve fişleme yaptığı suçlamasıyla gözaltı kararı verilmişti. 28 Temmuz'daki Yüksek Askeri Şura'da Uğurlu hakkında ihraç kararı verilmişti.