BBC: Erdoğan Batı'yı endişelendirmekten zevk alıyor

İsveç'in eski Büyükelçisi Michael Sahlin, 'Erdoğan'ın Batı’yı endişelendirip terletmekten zevk alır gibi göründüğünü' yazdı. BBC'de yayımlanan makalede, Rusya'yla yakınlaşmanın darbe sonrası bir tercih olmadığı tezi vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya basını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretini ilgiyle izlerken, BBC dikkat çekici bir yoruma verdi. Eski İsveç Büyükelçisi Michael Sahlin'in kaleme aldığı yorumda, "Erdoğan en azından şimdilik, Putin’i de keyiflendirircesine, Batı’yı endişelendirip terletmekten zevk alır gibi görünüyor" ifadesi kullanıldı.

'SEMBOLİK AÇIDAN ÖNEMLİ'

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün de üyesi olan Michael Sahlin, Erdoğan’ın darbe girişiminden sonra ilk ziyaretini Rusya'ya yapmasının önemine dikkat çekti: "AKP hükümetinin ABD ve AB'yle ilişkilerinin donduğu bir dönemde, Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’ya yapması sembolik açıdan büyük bir anlam taşıyor."

'YENİ BİR STRATEJİ DEĞİL'

Yazıda, Türkiye’nin AB'yle mülteci anlaşmasının kötü gittiği ve Ankara’nın darbe girişimiyle suçladığı Fethullah Gülen için ABD’ye baskı yaptığı hatırlatıldı. Ancak Sahlin, Rusya ziyareti kararının Batı'yla yaşanan 'darbe krizine' verilen ani bir tepki olmaktan çok, geçmişe dayanan bir karar olduğu kaydetti:

'DAVUTOĞLU SONRASI DÖNEM'

"Salı günkü ziyaret, Türk devletinin kriz zamanında Batı’nın açık desteğinin eksikliğine tepki vermesinin ya da Putin’in hızla destek vermesini olumlu karşılamasının sonucu alınmış bir karar değil. Karar, Davutoğlu’nun istifa edip, Yıldırım’ın başbakanlığa gelmesinden sonra, Türk liderlerinin düşmanların sayısı azaltıp dostların sayısını artırma kararına kadar uzanıyor."

'ERDOĞAN BATI'YI TERLETMEKTEN ZEVK ALIYOR'

Makalede, Erdoğan’ın St. Petersburg’a geniş bir programla geldiğini hatırlatılarak, "Ancak başarısız darbe girişiminden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşen bu ziyaretin sembolik önemi, muhtemel bir kalıcı politika değişikliğinin işaretlerini arayan ABD ve AB’dekilerin gözünden kaçmadı. Erdoğan en azından şimdilik, Putin’i de keyiflendirircesine Batı’yı endişelendirip terletmekten zevk alır gibi görünüyor" denildi.

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ