'Polis, başı kesilen Suriyeli eşcinseli dikkate almadı'

Başı kesilmiş halde bulunan Suriyeli eşcinselin, polise gittiği ama ciddiye alınmadığı öne sürüldü. Bir yetkili 'İddiayı araştırıyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da başı kesilmiş ve vücudu tanınmaz hale getirilmiş halde bulunan Suriyeli eşcinsel mülteci Wisam Sankari'nin, cinayetten önce polise giderek can güvenliğinden korktuğunu söylediği iddia edildi. Ev arkadaşları, polisin Sankari'yle dalga geçtiğini öne sürdü.

'İKİ DEFA TECAVÜZE UĞRAMIŞTI'

Cansız bedeni Yenikapı'da bulunan Sankari'nin üç ev arkadaşı, İngiliz gazetesi The Guardian'la söyleşilerinde şu iddiaları ortaya attı:

  • Sankari ölümünden önceki aylarda iki defa kaçırıldı ve tecavüze uğradı.
  • Bu homofobik saldırılardan birini şikayet etmek için beş ay önce polise gittiğinde kendisiyle dalga geçildi ve dikkate alınmadı.
  • Sankari, bir sivil toplum kuruluşunun kendisine avukat bulması sonrası, kendini kaçıran kişiler hakkında adli işlem başlattı.
  • Ölümünden önce, homofobik bir saldırıda öldürülmekten korktuğuna dair korkularını anlattığı bir video çekti.
  • Daha güvenli bir yerde yaşamak için kısa süreliğine Türkiye'de bir başka kente taşındı ancak İstanbul'a geri döndü.
  • Cinsel yönelimi nedeniyle bir fabrikadaki işinden kovuldu.

HÜKÜMET YETKİLİSİ YALANLAMADI

The Guardian'ın polisle ilgili iddiayı sorduğu üst düzey bir hükümet yetkilisiyse konunun incelendiğini söyledi. Yetkili, "Kurbanın yardım talebinin Emniyet tarafından gözardı edildiği iddiasını doğrulatabilmiş değiliz. Bu barbarca saldırının Türkiye'de sığınmacılara yönelik muameleyi yansıtmadığı ortada. Bu olayı araştırıyoruz ve sorumluları yargı önüne çıkarmak için her tür önlemi alacağız" dedi.

ARKADAŞLARI DA TEHDİT ALIYOR

Ev arkadaşlarıysa, Sankari'nin öldürülmesinin ardından kendilerinin de ölüm tehdidi aldıklarını savundu. İsmini vermek istemeyen bu kişilerden biri, "Sokakta ve telefon üzerinden tehdit aldım. Facebook'tan da sesli bir mesaj geldi" dedi.

ASGARİ ÜCRETİN YARISINA ÇALIŞIYORDU

Bir hastanede ayda 600 TL maaşla temizlik işçisi olarak çalışan Sankari, yakın zamanda İstanbul'a gelen bir başka Suriyeli eşcinsel erkekle buluşmaya gittikten sonra, 25 Temmuz'da kaybolmuştu. Cansız bedeni iki gün sonra Yenikapı'da, başı kesilmiş halde bulunmuştu. Arkadaşları onu kıyafetlerinden teşhis edebilmişti.

'TÜRKİYE EŞCİNSELLERE DOST DEĞİL'

The Guardian, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların son altı ayda en az 20 homofobik saldırıya uğradığını yazdı. İstanbul'da Suriyeli eşcinseller için bir destek grubu kuran Hüsam isimli aktivist de gazeteye yaptığı açıklamada, "Türkiye güvenli bir yer değil; eşcinsellere dost bir ülke değil. Ve ülkedeki siyasi durum göz önünde bulundurulduğunda, durum daha iyiye gitmeyecek" dedi. Hüsam, destek grubuna katılanlardan çok sayıda tecavüz, dayak ve taciz vakası işittiğini anlattı.

Kaos GL'nin Duvar'a yaptığı açıklamaya göreyse, Sankari'nin ev arkadaşları can güvenliklerinden endişe ettikleri için artık basına konuşmaktan kaçınıyor...

Söyleşinin İngilizce tam metni