Washington Post: Gülen ABD'li siyasetçilere sponsorluk yaptı

Gülen'in iadesi için Türkiye'nin gönderdiği belgeler inceleniyor. İddiaya göre Gülen ABD'li siyasetçilerin seyahatlerine sponsor olmuş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fethullah Gülen'in, ABD Kongre üyelerinin 289 seyahatine sponsorluk yaptığı iddia edildi. Binlerce dolar bağış yapılan siyasetçiler arasında Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Hillary Clinton'ın da olduğu öne sürüldü.

CNN Türk'ün Washington Post'tan aktardığı habere göre, ABD Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan bir ekip, Türkiye'nin Fethullah Gülen'le ilgili gönderdiği 85 kutu belgeyi inceliyor. Gazetenin iddiasına göre, Gülen siyasi kampanyalar için Kongre üyelerine binlerce dolar hibe etti ve 289 seyahatin masraflarını karşıladı.

Gülen cemaatinin 150’den fazla ülkeye yayıldığını belirten gazete, Türkiyeli yetkililerinin "ABD’nin başarısız darbeye karıştığını söylediklerini” belirtti. Gazeteye göre, Türkiye Gülen'in iadesini hem hukuki olarak hem de müttefik olmanın gereği olarak talep ediyor.

ABD'ye gönderilen belgelerde Gülen'in darbenin arkasındaki beyin olduğu belirtilirken, Gülen cemaatinin, yargı, polis ve orduya nasıl sızdığı anlatıldı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın yaptığı inceleme iade başvurusunun ikinci aşaması. Başvurunun ilk aşaması Dışişleri Bakanlığı adli müşavirliği tarafından yapıldı. Washington Post'un iddasına göre, ilk aşama geçildi.

Adalet Bakanlığı'nın incelemesinde, belgeler inandırıcı bulunursa, üçüncü aşamaya geçilecek ve bakanlık iddianame hazırlamak için bir federal savcı görevlendirecek.

ABD'Lİ SİYASETÇİLERE SPONSOR OLMUŞ

Gazeteye göre soruşturmaya konu olan bir diğer konusu ise Gülen'in, Amerikan Kongresi'ndeki lobi faaliyetleri. İddiaya göre, 2007 yılından bu yana, Kongre'den Türkiye'ye gelen heyetlerden 289'una, yani yarısına Gülen cemaatine bağlı kuruluşlar sponsor olmuş.

Gülen hareketine bağlı kuruluşlar, siyasi kampanyalara da onbinlerce dolar bağış yapmış. Bağış yapılan siyasetçiler arasında, Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden John Böhmer ve Rick Perry ile, Demokratların Başkan Adayı Hillary Clinton da var.

Gazete seyahatlere sponsor olan kuruluşların kendilerini "kar anacı gütmeyen hayır kuruluşu" olarak tanıtmalarına rağmen, maliyede bu şekilde kayıtlı olmadıklarını belirtti. Bu faaliyetler nedeniyle Gülen bağlantılı birçok kuruluşa açılan soruşturmalardan ise bir sonuç çıkmadı.

Gülen'le bağlantılı olduğu öne sürülen kuruluşlarda, zorunlu olmasına rağmen bağışçıların adları belirtilmiyor. Paraların nasıl kazanıldığı ve kimin talimatıyla bağış yapıldığı konularında da belirsizlikler var.

fetullah gulen washington post haber ici