Onur Yaser Can ve annesini intihara sürükleyen işkenceci tutuklandı

Altı yıl önce İstanbul'da gözaltına alınarak polis şiddetine uğrayan ve hayatına son veren Onur Yaser Can’ın işkencecisi Hakan Aydın, darbe soruşturması kapsamında tutuklandı. Onur'un annesi Hatice Can da, oğlundan 3 buçuk yıl sonra yaşamına son vermişti.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik / [email protected]

ANKARA - 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sonrası tüm ülkede yapılan operasyonlar kapsamında Urfa’da, aralarında Viranşehir Kaymakamı Huzeyfe Çiter, bir subay ve 26 polis, Fethullahçı örgütlenmeye dahil oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Aralarında Onur Yaser Can’a işkence yapan ekibin başında bulunan polis Hakan Aydın da vardı.

İşkence soruşturmasında kamera görüntülerini izlemeden takipsizlik kararı veren savcı ise, Fethullahçı Muammer Akkaş’tı. Hrank Dink davasında Fethullahçı polisleri de o kollamıştı. Yurtdışına kaçtı…

6 YIL ÖNCE...

“Gözaltında çırılçıplak soyuldum. Duvara yaslanmamı söylediler… Bir süre çömeltilerek bekletildim. Bu süreçte ağlayan, polislere yalvaran bir kişinin sesi dinletildi. Tokatlandım, sözlü olarak aşağılandım. Polislerden biri beni telefonla emniyete çağırdı ve önceki ifademden farklı bir ifade imzalattılar. Muhbirlik yapmam söylendi.”

Onur Yaser Can, esrar satın aldığı gerekçesiyle, 2 Haziran 2010’da Harbiye’de gözaltına alındı. Savcının gözaltı kararı olmamasına rağmen, yasalara aykırı şekilde nezarete alındı, çırılçıplak soyuldu, işkence ve cinsel istismara maruz bırakıldı. Kendisine zorla bir ifade imzalattırıldı.

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Can, ertesi gün de tutanaklardaki bir tarih hatasının düzeltilmesi bahanesiyle tekrar karakola çağrıldı. Yine eziyet, yine işkence… Karanlık bir odaya alındı, tehdit edildi, yeniden bir ifade imzalattırıldı.

Anne Hatice Can da, oğlunun ardından üç buçuk yıl hukuk mücadelesi verdikten sonra, dayanamayarak intihar etmişti. Anne Hatice Can da, oğlunun ardından üç buçuk yıl hukuk mücadelesi verdikten sonra, dayanamayarak intihar etmişti.

ÜÇÜNCÜ GÖZALTIYA GİDEMEDİ

Yetmedi. Onur Yaser’i, üçüncü kez ifade vermesi için narkotik şubeye çağırdılar. Korktu, gitmedi. Ne yapacağını bilemedi. Baskıya, eziyete, endişeye dayanamadı. Geride bir not bırakıp pencereden atladı… 28 yaşındaydı… Annesi Hatice Can ise üzüntüye dayanamayıp, oğlunun ölümünden dört yıl sonra intihar etti…

Onur Yaser’e işkence eden polis ekibinin başında bulunan polis Hakan Aydın, tam altı yıl sonra darbe girişimi soruşturmasında tutuklandı.

Bir anne ve oğlunun hayatını onlar bitirmişti… (DUVAR)