Beyaz Saray'da Gülen için imza savaşı

Darbe girişimi sonrası, Gülen'in iadesi için Beyaz Saray nezdinde imza kampanyası başlatılmıştı. Şimdi Gülen yanlıları yeni kampanya açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in yaşadığı ABD'de, Beyaz Saray iki rakip imza kampanyasıyla karşı karşıya kaldı. 17 Temmuz'da Gülen'in iadesi için Beyaz Saray nezdinde başlatılan kampanyaya, Gülen yanlılarına 'ABD'de siyasi sığınma hakkı tanınması için' başlatılan kampanya eklendi.

'DÜZMECE DARBE' İDDİASI

Yeni girişim 24 Temmuz'da, Beyaz Saray’ın internetteki imza kampanyası sayfasında 'M.A.' isimli bir kişi tarafından başlatıldı. Başlığı, 'Amerika’da Yaşayan ve Türkiye’den Kaçan Gülen Hareketi Mensuplarına Derhal Siyasi Sığınma Hakkı Tanınsın'. Kampanya metninde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 'Gülen hareketini yanlış bir biçimde ihanet ve terörle suçladığı' savunuluyor; "Dünyanın en yeni diktatörü, düzmece bir darbe düzenledi ve suçu da, Gülen'in öğretilerini benimseyen savunmasız vatandaşlara attı" ifadesi kullanılıyor.

'HÂLÂ KAÇMA ŞANSI OLANLAR VAR'

Metinde '100 binden fazla Gülen yanlısının işlerini, mülklerini ve onurlarını kaybettiği' savunuluyor ve şöyle deniyor: "Bazı Gülen yanlıları erken davranıp Amerika’ya geldi; Erdoğan Gülen hareketinin tüm mensuplarının pasaportlarını iptal ettirse de, bazıları hâlâ kaçma şansına sahip. Kongre'den, ABD'deki veya ABD'ye girmek isteyen Gülen destekçilerine derhal siyasi sığınma hakkı vermesi için çağrıda bulunuyoruz."

Şu an gözaltında olan 10 binden fazla kişiye 'ağır işkence' yapıldığı savunulan ve Türkiye'nin Nazi Almanyası'nın yükseliş dönemine benzetildiği kampanya, 100 bin imza hedefiyle başlatılmış. Haberin hazırlandığı sıradaysa, 4 bin 683 kişi tarafından imzalanmıştı

100 GÜNDE 100 BİN İMZA GEREKİYOR

Beyaz Saray’a yönelik imza kampanyaları, yönetimin herhangi bir konuda harekete geçmesini isteyen kişiler tarafından başlatılabiliyor. 100 gün içerisinde 100 bin imza toplanırsa, Amerikan yönetimi 60 gün içinde kampanyaya resmi yanıt vermek durumunda. 100 bin imza toplanmazsa, Beyaz Saray herhangi bir cevap yazmıyor.

'TÜRKİYE EN GÜVENİLİR MÜTTEFİKİMİZ'

Askeri darbe girişiminden iki gün sonra, 17 Temmuz'da yine Beyaz Saray nezdinde bir başka imza kampanyası başlatılmıştı. Bu kampanyada, Obama yönetime Gülen'i iade etme çağrısı yapılıyordu. İmza metninde, “15 Temmuz günü, Türkiye'nin meşru ve demokratik yollardan seçilmiş hükümetini devirmek için bir darbe girişimi düzenlendi. O günden bu yana, faillerin Fethullah Gülen ve onun FETÖ terör örgütüne sadık olan küçük bir asker grubu olduğu ortaya çıktı. Türkiye, uzun zamandır Ortadoğu'daki en güvenilir müttefikimiz. Gülen, Türkiye'deki müttefiklerimiz tarafından terörist olarak sınıflandırıldı. Türkiye'deki darbe girişimi, dostumuz olan Türkiye halkının cesur bir biçimde sokağa çıkmasıyla durduruldu. ABD olarak demokratik yollarla seçilmiş yetkililer ve hükümetlerle çalışmamız için başkanımızı ve hükümetimizi ikna etmeye lütfen yardım edin. Hükümetimizin Fethullah Gülen'e güvenli bir barınak sağlamaktan vazgeçip onu Türkiye'ye teslim etmesini istiyorum."

Bu kampanya metniyse, 14 gün içinde 76 bin 800 kişinin imzasını aldı.