Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: Darbeciler din devleti kuracaktı

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz,15 Temmuz darbe girişimine yeltenen subayların Türkiye'de din devleti kurmayı hedeflediklerini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balyoz davasında tutuklanıp tümamiral rütbesindeyken emekli edilen eski Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı Cem Gürdeniz, "Darbeciler başarılı olsa Türkiye'de dini bir devlet kuracaklardı. İran'dan beter olacaktık" dedi.

Cem Gürdeniz Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı iken 2010 yılında Balyoz operasyonunda tutuklanıp 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yeniden yargılama sonucunda geçen yıl beraat etti. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında yaşananları Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e değerlendiren emekli tümamiral Cem Gürdeniz, Gülen cemaatinin TSK'daki örgütlenmesine ilişkin iddialarda bulundu.

'AMERİKA YENİ ROMA'DIR'

Fetullah Gülen’in kadrolarının belli bir misyon yüklenerek ABD’de yetiştirip TSK'ya yerleştirildiğini öne süren Gürdeniz şöyle dedi:

"Eski Amerikan Dışişleri bakanlarından Colin Powell’ın özel kalem müdürü Wilkerson darbe girişiminden sonra şöyle dedi: ‘Amerika yeni Roma’dır. Hoşuna gitmeyen hükümetleri değiştirmek ister. Bunun için de oyun kurar. Sadece Reagan döneminde 58 tane gizli operasyonumuz olmuştur.’ Bu açık, yeni bir şey de değil. Bunu Pax-Britanica zamanında İngiltere de yapıyordu. Bütün büyük güçler diğer ülkelerde iktidardakinin dışında ikinci bir grup yaratırlar. Bana göre Türkiye’de Amerikan çıkarlarını koruyacak Türklerin sayısı belki görevi bu alanda hizmet etmek olan Amerikalılardan çok olabilir. Aynı şey ordu için de geçerli."

RUSYA İLE YAKINLAŞMA'NIN ETKİSİ

TSK'nın içindeki Gülen yapısını baştan beri bildiğini öne süren Gürdeniz, şu iddiaları ortaya attı:

"TSK’nın en büyük hatası içindeki bu yapılanmayı bildiği halde bu yapının arkasında Atlantik sistem olduğu için sesini çıkarmaması. Kanaatimce hegemonyadan veya yeni Roma’dan korktular. Buna iktidarın 2013’e kadarki pozisyonunu da ekleyelim. Bugün iktidara silah çekildiyse merminin namluya sürülmesinde FETÖ militanlarının o stratejik görevlere getirilmesinde rol oynayan iktidarın etkisi var. Silahlı Kuvvetler’de de temizliğin başladığı haberleri basında yer aldıktan 6 gün sonra darbe geldi. Tabii bir hafta evvel Rusya ile ilişkilerin normalleşmeye başlamış olması da çok önemli faktör. Menderes’te gördük, Demirel’de gördük... Ne zaman ki iktidarlar Rusya ile yakınlaşmaya başlamıştır, mutlaka bir Amerikan/Atlantik müdahalesi olmuştur."

''BAKMAYIN O BİLDİRİYE'

Cem Gürdeniz, "Darbe başarılı olsaydı nasıl bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Humeyni’nin İran’ından beter bir Türkiye. Birincisi, dini bir devlet. Anayasa ve demokrasi kesinlikle askıya alınmış. Bakmayın o bildiride söylenen şeylere. Bu grubun akıl yapısını ve dehşetini birinci darbe dediğimiz kumpas davalarının iddianamelerinde gördük. Bir de halka ateş açılırken, 7 saat Meclisimiz bombalanırken gördük. Ağladım ben hüngür hüngür."