Yurtdışına çıkış için hangi belgeler gerekiyor?

Darbe girişimi sonrasında alınan tedbirler kapsamında pasaport ve vize, sınırdan geçmek için yeterli olmuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yurtdışına çıkmak isteyenlerden darbe girişimi sonrasında birçok belge isteniyor. Çalışanların kurumlarından ‘ıslak imzalı’, ‘yurtdışında çıkmasına engel yoktur’ belgesi alması gerekiyor. Yeşil pasaportlular için ise işler daha zor. Bu kişilerin vize ihlâl bölümünde GBT’leri inceleniyor, Ankara’dan, çıkış yapması için onay bekleniyor. Üstelik yeşil pasaportlu memurlar için alınan belgeler yeterli görülmeyebiliyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre darbe sonrasındaki ilk günlerde Ankara’dan ‘yurtdışına çıkabilir’ onayının gelmesi 5-6 saati bulurken, son bir kaç gündür bu sürenin 2-3 saate indiği ifade ediliyor. Seyahat acenteleri yetkilileri bu kişilerin uçuş saatinden en az 6 saat önce havalimanına gitmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Ancak yurtdışına çıkışlarda istenen belgelerde ‘ıslak imza’ belirsizliği yaşanıyor. Havalimanındaki pasaport görevlileri DHA muhabirine dün ıslak imzalı SGK belgesine gerek olmadığını söyledi. Ancak seyahat acenteleri yurtdışına çıkacak müşterilerinin bu belgeleri yanında bulundurması gerektiğini iletiyor.

BORDO PASAPORT SAHİPLERİNDEN İSTENEN BELGELER

Polis kontrolünde mesleklerini ispatlayacak bir kimlik, kart veya yazılı belge isteniyor.

Çalıştıkları işyerlerinden izinli olduğuna dair bir belge ve sigorta kaydının bulundurulmasında fayda var.

Emeklilerin de SGK’dan emekli olduğuna dair bir doküman almasında yarar var.

Eğer bir kamu çalışanı örneğin öğretmenseniz okul müdüründen, il ya da ilçe milli eğitim müdüründen ıslak imzalı ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.

Başka bir kamu kurumunda örneğin nüfus müdürlüğünde çalışıyorsanız. Bağlı olduğunuz birimin müdüründen ‘ıslak imzalı’ onay belgesi alınmalı.

İşverenler de, sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmalı.

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin ise ‘öğrenci belgesini’ yurtdışına çıkışlarda ibraz etmeli.

Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız ise sigortasından yararlandığınız yakınınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.

YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİNDEN İSTENEN BELGELER

Bordo pasaport sahipleri gibi aynı şekilde kurumlarından ‘yurtdışına çıkabilir’ ibaresinin olduğu ıslak imzalı bir belge alınmalı.

Örneğin bir öğretmenseniz bordo pasaport sahipleri gibi okul müdürü, il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerinden ‘ıslak imzalı’ ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.

Başka bir kamu kurumunda çalışıyorsanız da bağlı bulunduğunuz müdürlükten aynı belgenin alınması gerekiyor.

Emekliler ve asker emeklilerinin ise, vize ihlal bölümüne girip pasaport ve uçak biletlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor.

Özellikle yeşil pasaport sahiplerinin uçak saatinden en az 5 saat önce havalimanına gitmesi gerekiyor.

pasaport

Pasaportsuz geçiş yapılan ülkeler için ne yapmak gerekiyor?

Sadece nüfus cüzdanı ile girilebilen Sırbistan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere gidecek kişilerin de yeşil ve bordo pasaport sahiplerinden istenen belgeleri temin etmesi gerekiyor.